Пловдивски лекари оперираха три бебета, които са се появили на бял свят с една и съща вродена аномалия Ц некротичен ентероколит. Другото общо при тях е, че са недоносени. При приемането им в университетската болница "Св. Георги" под тепетата двете момиченца са тежали около килограм, а момченцето Ц 860 г.

"Когато тъканта не е достатъчно развита и липсва добра еластичност, спонтанно се получават дупчици в дебелото черво. От тях се изливат сокове, което води до перитонит и риск за живота", обясни д-р Мирослава Димитрова от клиниката по детска хирургия. Там пеленачетата са претърпели сложни интервенции, продължили по няколко часа. Направени са им временни изкуствени ануси, изведени на предната коремна стена, за да се изхождат през тях. След като наддадат, ще им бъде извършена повторна операция за възстановяване на храносмилателния тракт. В момента са в реанимация и на апаратно дишане. В същата клиника е настанено и четвърто бебе с вроден дефект. При него има прекъсване на хранопровода. Получили са се горен и долен сегмент съответно към устата и корема. По тази причина малката пациентка не може да гълта слюнките и те се обират с аспиратор. Предстои да й бъде направена т.нар. "гастростома" Ц отвор в стохама, през който чрез тръбичка се подава храна. На по-късен етап медиците ще направят образно изследване, за да се види разстоянието между двете части на хранопровода и какъв интервенция трябва да се извърши. Очакванията им са след нея детето да се развива нормално. За разлика от бебетата с некротичен енетероколит то диша самостоятелно. Поставено е в кувьоз.

Миналия месец в клиниката бе извършена успешна операция на новородено момченце с перфорация на тънкото черво, заради което развило перитонит. И при него се наложило да бъде изведен изкуствен временен анус.