Англичанинът, спасен в Пирин, няма спомен за часовете след гърма

Турист от Англия бе ударен от гръм в Пирин, но оживя. Имал е голям късмет!

Сигналът за 41-годишния мъж е подаден в отряда на Планинската спасителна служба в Сандански в петък около 14,30 ч. Отпърво казали, че мъж е ударен от мълния на Бъндеришка порта, но после било уточнено, че е Винарската порта.

“Открихме го в Чаирския циркус, в доста тежко състояние. Беше много изплашен, трудно говореше, казваше, че не чува. Вероятно има спукано тъпанче. Останал беше почти без дрехи и с обгорели ръце и крака, с травма на главата”, разказа доброволният спасител Кристиян Урумов.

Най-вероятно М. Г. е прекарал 2-3 часа в планината, след като е бил ударен, защото обяснил, че няма спомени за известен период. Като дошъл на себе си, видял, че единият му телефон е обгорял. Но успял по втория да се обади на познати. Те подали сигнала в ПСС. “Спасило го е това, че не е изгубил самообладание, имал е два телефона и се е обадил. Успя и да ни упъти къде е, защото първата локация не беше точна. Обясни, че мълнията е излязла през краката му, защото бяха обгорели. Беше леко екипиран за еднодневен преход и по-скоро за тичане. Не е трябвало да се качва по билото, защото там е най-възможно да те удари мълния, а времето в планините се променя много бързо”, обясни Урумов.

Планинските спасители на място оказали първа помощ на чужденеца и го свалили до болницата в Сандански. Оттам е превозен до “Пирогов”. Оттам съобщиха, че пациентът им е в стабилно състояние и е под лекарско наблюдение.