Ракът на простатата е сред най-често срещаните онкологични заболявания и практически при мъжете над 50-годишна възраст и именно това е злокачественият тумор, който е най-вероятно да се развие. За съжаление, науката не е доказала категорично, че начинът на живот, приемът на определени храни или билки могат да предотвратят заболяването. Нещо повече – ракът се развива без прояви в първите си фази, затова е коварен и незабележимо расте в болния. Единственият начин да бъде „хванат“ навреме и успешно излекуван е мъжът редовно да посещава своя уролог. Препоръчително е всяка година, а при мъжете с фамилна обремененост дори на всеки 6 месеца, да се прави преглед и да се извършва лабораторно изследване на PSA туморния маркер. Скринингът отнема не повече от 30 минути, а може да спаси живот.

Прегледът освен профилактика рака на простатата служи и за установяване на простатната хиперплазия (уголемяване), което е доброкачествено. Състоянието се развива при болшинството мъже с възрастта и започва да затруднява сериозно процеса на уриниране. Диагнозата ДПХ в столичната Хил клиник се поставя след поредица анамнестични и инструментални методи. Пакетът „Здраве на простатната жлеза“, който клиниката предлага на мъжете в напреднала възраст, включва физикален преглед, палпиране на жлезата, ехографско изследване, лабораторен PSA тест, а през юли 2019 г. пациентите получават и БЕЗПЛАТНА урофлоуметрия.

Ако до този момент не сте правили урофлоуметрия, не бива да се притеснявате от сложното име на изследването. Пациентът просто уринира в специален контейнер. Система отчита различни параметри на струята и предоставя на лекаря данни в графична форма. Въз основа на тях както и на информацията, получена от другите проведени изследвания, урологът на Хил клиник диагностицира възможно най-точно проблемите на долните уринарни пътища.

Веднаж поставена диагнозата „увеличена простата“ изисква определено лечение. То може да бъде медикаментозно или хирургично. В Хил клиник, ако се наложи операция, то тя е безкръвна, без разрези, без шевове, безболезнена, без нужда от пълна упойка и свързаните с нея рискове за здравето. Най-важното е, че ефектът се запазва перманентно и няма нужда както при други методи да се прави повторна операция след няколко години. Лазерно премахнатата простата е проблем, отстранен завинаги. Пациентите се радват на добра струя и високо качество на живот.

За консултация и изследвания на простатата в Хил клиник запазете предварително час на 02 439 3131.