Регистриран е първият потвърден случай на морбили в област Стара Загора, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в града. Предприети са превантивни мерки за ограничаване на заболяването. Най-вероятно инфекцията е внесена. Случаят е бил регистриран на 12 юли. Мъж от град Гурково е бил приет в Клиниката по инфекциозни болести. Пациентът се е завърнал от Чехия.

Заболелият все още е хоспитализиран, а контактните с него хора се наблюдават. Предприети са действия за издирване и имунизация срещу морбили на всички деца от 13 месеца до 18-годишна възраст, които са без личен лекар и без данни за проведена имунизация. Предоставени са здравно-образователни материали на населението в Гурково.

При липса на данни за извършена имунизация срещу морбили, паротит и рубеола в имунизационния паспорт на детето, родителите незабавно да се обърнат към лекар за ваксинация, припомнят от РЗИ. Хора, които са имали контакт със заболели от морбили в друга държава или пребивавали в държава с данни за разпространение на болестта е препоръчително да се направи серологично изследване за установяване на наличието или липсата на защитен имунитет срещу заболяването. При лицата, които са с липса на имунитет е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).