„Предложенията имат редица предимства. До момента сме наясно, че има неуредици, има и слабости в работата на здравната каса. Те трябва да бъдат премахнати. Тя е институцията зад гърбовете ни, тя купува за нас услуги и ние ги ползаме”, каза пред Нова телевизия зам.-министърът д-р Бойко Пенков относно здравната реформа, според която ще има и частни осигурителни фондове. Системата ще бъде солидарна, както и досега - здравна застраховка ще се събира от всички, ще се разпределя и от нея ще се ползват нуждаещите се от медицинска помощ.

„С този модел се дава възможност хората да изберат кой да се грижи за техните пари. И то така да се грижи, че те да чувстват внимание и грижа към тях. Това към момента липсва”, каза Пенков.

Според него с новия модел се забранява негативната селекция. „Аз мога да имам хронични болести. Фондовете нямат право да откажат да ме осигуряват. Ние ще избираме фондовете, а не те нас. Няма никакво значение на колко сме години и от какво боледуваме.”

Според Пенков няма шанс пакетът да бъде намален. "Той се определя от министъра, а той използва знанието на лекарите кога, какво трябва да се случва. Единственото нещо, което всички могат да правят занапред, е да гарантират на всеки човек покритие на този пакет и да предложат допълнителни услуги, от които може да се печели. От основния пакет не се предвижда да се печели”, обясни още Пенков.