Германският канцлер Ангела Меркел дишаше затруднено по време на брифинг с журналисти в Париж в неделя, защото бързала по стълбите за срещата с тях, обяви днес говорителят й Щефен Зайберт.

"Канцлерът много бързо изкачи стълбите, за да се появи своевременно пред очакващите я горе журналисти и веднага след това направи изявление", обясни Зайберт. "В това няма нищо особено, за което да си струва да се съобщава и изобщо няма повод за спекулации", добави той.

Меркел говори пред медиите за участието си в проявите по случай националния празник на Франция. Журналисти забелязаха, че тя се задъхва. Някои допуснаха, че е заради здравословното й състояние. След срещата с тях Меркел отиде на обяд с френския президент Еманюел Макрон.

На 10 юли тя за пореден път започна да трепери на официална проява - по време на среща в Берлин с финландския премиер Анти Рине. За първи път  това й се случи на 18 юни, когато приемаше украинският президент Володимир Зеленски. Тогава неочаквано започна силно да трепери. На 27 юни та отново трепереше по време на прием при германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, припомни ТАСС.