Сладоледът е любима храна за малки и големи през лятото. Често обаче той е заклеймяван като изключително вреден. Какви са митовете и фактите за действието му върху организма – отговаря пред bTV диетологът проф. Доннка Байкова.
Температурна разлика
Приемането на студени храни и напитки в горещо време е изключително вредно. Затова тя препоръча сладолед да се яде между 8 и 11 ч. и след 16 ч. Проф. Байкова казва, че той трябва да се яде по малко – до 100 грама, и задължително с лъжичка.
„Така ще го консумираме по-бавно. Още от устната кухина организмът да се адаптира, леко да го затоплим, без да предизвиква шокови температурни разлики между собствената си температура и тази на тялото”, обясни диетологът.
Предозиране
Консумирането на повече от 100 грама сладолед крие редица опасности – започвайки от неговите съставки и стигайки до калоричността му.
Все по-често в хладилните витрини има сладоледи в цветовете на дъгата. Проф. Байкова обаче казва, че всички вкусове, различни от шоколад и сметана, са вредни заради оцветителите, които са с високо съдържание на консерванти и Е-та.
Те са боядисани с оцветители, около 100 на брой, които алергизират най-много човека и особено децата. Те са изкуствени, химически багрила, които може да отключат алергична реакция, която да бъде изявена с асматичен пристъп и бронхит или обрив, каза още проф. Байкова.
Тези багрила предизвикват възбудимост на централната нервна система, а така едно дете може по-трудно да заспи. В състава на сладоледа често има и трансмасни мазнини, които са канцерогенни. Те се използват за запазването на структурата на сладоледа и по-трудното му разтичане в летните горещини.
Предозирането може да отключи автоимунни заболявания и дори онкогенеза.
Калории в излишък
Сладоледът е висококалорична храна, въпреки това – в умерени количества не би се отразил на килограмите на здрав човек. В 100 грама има средно 360 калории. За сравнение – в порция мусака има 500 калории, в 100 гр. млечен шоколад те са 560, а в 100 гр черен хляб - 250.
Полезни свойства
Студеният десерт има обаче и полезни свойства. Той е богат на триптофан, който активира ендорфина, наричан „хормон на щастието”. Изследвания показват, че сладоледът помага и срещу стрес.
Какво да се яде през лятото?
Проф. Байкова препоръчва да се удвои консумацията на плодове и зеленчуци – по 400 грама дневно. По думите й продуктите могат да се приемат и в различно от естественото им състояние – зеленчуците на крем супи, а плодовете на смути.
„Специалистите казваме: „Апетитът определя потребностите”. През зимата предпочитаме по-блажни храни, сега - леки”, каза проф. Байкова.
По думите ѝ хората, които полагат тежък физически труд, имат нужда от високолакорична храна и през лятото.
„Закуската трябва да е на въглехидратна основа – пълнозърнести храни, кисело мляко и задължително плод. За обяд - риба, морски деликатеси или постни ястия на базата на млечен продукт. За вечеря – месо без тлъстини, обилно гарнирано със зеленчуци.”
Напитки през горещите месеци
Питейният режим трябва също да се съобрази с по-високите температури. Да се пият повече трапезни, изворни и слабо минерализирани води.
„В светлата част на деня да се намалят газираните напитки. Ако се консумира алкохол или кафе – да се приемат с достатъчно вода, защото дехидратират. През летните жеги действат много добре леко посолените безалкохолни като айрана”, допълни проф. Байкова.
През лятото трябва да се пие по 1 чаена чаша вода на всеки час.
Коментари