Канцлерката пак успокоява: Не се тревожете, добре съм

Германската канцлерка Ангела Меркел бе заснета да се тресе неконтролируемо за трети път в рамките на месец, предадоха световните агенции.

Този път това стана на военна церемония в Берлин в чест на визитата на финландския премиер Анти Рине. На видео, разпространено от агенция Ройтерс, се вижда как германската лидерка трепери цялата, като особено силно се тресат краката ѝ. Както и в предишните случаи, Меркел скръства ръце пред тялото си в опит да предотврати тремора, след това ги отпуска покрай тялото си, но продължава да трепери.

Какво наистина става със здравето на най-влиятелната жена в Европа? За първи път тя се разтрепери по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски на 18 юни. Тогава беше много горещо и състоянието ѝ бе обяснено с дехидратация, тъй като пила малко вода и много кафе. Тълкуването прозвуча правдоподобно.

На 27 юни обаче последва повторение на същото състояние по време на церемония в президентския дворец в Берлин и часове преди канцлерката да замине за срещата на Г-20 в Осака. Предположенията на какво може да се дължи това треперене се разнообразиха - от вирусна инфекция и страничен ефект от приемане на лекарства,

прекомерно

активна

щитовидна жлеза

и рязко паднала

кръвна захар,

до резултат от прекомерен стрес и чисто психологическа реакция. Повечето лекари все пак се обединиха в мнението, че не може да става дума за паркинсон.

Говорител на водещата еврепейска политичка обяви след втория инцидент, че тя се чувства добре и няма никакво намерение да отменя предвидените си в Осака срещи. “Добре съм”, каза самата канцлерка по време на самия форум на Г-20.

Сега тя отново отклони всякакви въпросителни около здравословното ѝ състояние и заяви: “Не се тревожете, много съм добре!”.

След преговорите с финландския премиер Анти Рине в Берлин канцлерката изрази на пресконференция увереност в собствената си работоспособност. Тя се усмихваше и говореше гладко. На 17 юли лидерката на Германия ще навърши 65 години.

Говорителката на германското правителство Улрике Демер по-рано отказа да отговори на журналистически въпрос дали Меркел е била на медицински изследвания заради това треперене. Очевидно е обаче, че докато германските власти не дадат някакво конкретно обяснение на повтарящите се инциденти, интригата около състоянието на канлерката им няма да се разсее.

В Германия законите, засягащи информацията за болестите на политиците, са много строги, затова тя рядко се появява в медиите.

Досега само

веднъж преди е

имало опасения

за здравето

на Меркел, когато през 2014 г. тя прекъсна интервю поради рязко падане на кръвното ѝ налягане. Сред европейските лидери тя е известна с огромната си работоспособност и капацитета си да се съсредоточава върху детайлите на сложни дискусии, дори и когато те продължават до късно през нощта.