Само за 5 дни петима души са приети в болницата "Св. Георги" в Пловдив с отлепени ретини и загубено зрение. Предишните месеци е имало едва няколко такива случая.

Лекарите са изумени от серията разкъсани ретини. И петимата са на възраст над 60 г. Извършени са им сложни неколкочасови операции и се очаква да възстановят част от зрението си. Според медиците основната причина за отлепянето на най-вътрешния слой на очната ябълка е жегата.

"Когато температурите са високи, организмът се обезводнява. Настъпва и дехидратация на стъкловидното тяло, което държи ретината на мястото й, и тя се разкъсва. Същият негативен резултат се получава при травма, повишена физическа активност или тежка работа на полето", обясни началникът на очната клиника проф. Нели Сивкова. В рисковата група попадат старците, хора с късогледство и диабет, както и тези, които вече веднъж са били оперирани за подобен проблем.

"Ретината е "мозъкът" на окото. Отлепянето й не е съпроводено с болка, зачервяване или изтичане на секрет. Затова човек изчаква, мисли си, че ще му мине. В началото не вижда някои сегменти, което се компенсира от другото око. Постепенно губи зрение", каза проф. Сивкова. Повечето хора търсели помощ късно. Лечението е единствено хирургично.