27°C   София
 

Храната според традиционната китайска медицина е и лекарство. Ако е правилно подбрана, тя може да подобри здравословното състояние и да предпази от появата на болести. Много от съставките на лечебните отвари са неделима част от кухнята на Изтока, информира Радио "Китай".

Ето няколко от тях и ползите им за здравето.

1. Женшен (??)

Този корен е една от най-известните китайски билки. В превод името ѝ означава „човек-корен", защото по форма той напомня на човешкото тяло. Според традиционната китайска медицина женшенът попълва запасите от жизнена енергия (Ци) и затопля тялото. Освен това той е антиоксидант, който помага на организма да се освободи от свободните радикали. Има и доказателства, че женшенът подсилва имунитета и тялото по-лесно се бори с инфекциите и болестите.

2. Орехи (??)

От незапомнени времена китайците вярват, че орехите изострят ума, повишават концентрацията и паметта. За това според тях подсказва формата им, която напомня на човешки мозък. Според традиционната китайска медицина орехите затоплят организма. Съвременната наука е открила, че те са богати на омега-3 мастни киселини, витамин Е и фолати. Всичко това е от полза не само за мозъка, но и за сърцето.

3. Канела (??)

Според традиционната китайска медицина клоните и кората на това тропическо дърво затоплят тялото, подобряват кръвообращението и хармонизират потока на жизнената енергия в горната и долна част на тялото. Проучванията на съвременните учени показват, че канелата облекчава алергиите и подобрява кръвообращението. В китайската кухня тя е една от често използваните подправки, но не за сладкиши, в ястията и като добавка към чая.

4. Джинджифил (??)

Този пикантен корен е полезен за храносмилането, неутрализира отровите в храната, изчиства белите дробове, подобрява кръвообращението и затопля. Освен това облекчава гаденето и гони настинките. Той се използва в кухнята като се добавя към ястия, чайове и сладкиши. Твърди се още, че консумацията на джинджифил удължава живота и зарежда с енергия.

5. Семената на лотоса (??)

Семената на лотоса не са популярни, колкото женшена, но се използват широко в Китай като добавка към супи, каши, чайове. Според традиционната китайска медицина те подобряват функцията на далака и бъбреците, справят се с диарията. Семената на лотоса са богати на калций, фосфор, калий, както и фибри, затова се счита, че са полезни за храносмилането.

6. Глог (??)

В Китай глогът често се използва в сладкарството. Карамелизираните плодчета, които се продават нанизани на пръчка, са един от характерните за Пекин специалитети. Но глогът е и популярно лечебно средство в традиционната китайска медицина. На вкус той е изключително кисел и по принцип се използва за подобряване на храносмилането и кръвообращението. Съвременните изследвания показват, че глогът помагат и при сърдечни проблеми.

7. Годжи бери (???)

Годжи бери се използва като лечебно средство вече повече от 3 000 години. За малките червени плодчета се твърди, че забавят стареенето, защото подсилват бъбреците. Освен това са полезни за черния дроб и зрението. Плодовете на годжи бери са богати и на витамините С и А, антиоксиданти и фибри. Обикновено се продават сушени, добавят се към чайове и ястия.

8. Китайски хинап (??)

Сушеният китайски хинап се използва като лечебно средство в традиционната китайска медицина от векове. Той е сладък на вкус. От него се приготвя чай, добавя се към ястия и каши. Хинапът подобрява кръвообращението и подсилва жизнената енергия Ци, успокоява ума и нервите, често се препоръчва при безсъние. Плодовете на китайския хинап са богати на витамините В и С, подобряват настроението и изгонват безпокойството.

9. Сладък корен (??)

Сладкият корен попълва запасите от енергия, помага в работата на стомаха, изчиства излишната топлина от тялото, контролира кашлицата. Тъй като е сладък, той често се добавя към билковите рецепти, за да смекчи горчивия и тръпчив вкус на лечебната отвара, както и да хармонизира действието на съставките ѝ. Сладкият корен помага при депресия, настинка, кашлица, киселини и други здравословни проблеми. Някои съвременни проучвания показват, че той облекчава подуванията, сърбежа и зачервяваният при обриви.

10. Кори от мандарина (??)

След като се изсушат на слънце корите на мандарините се използват, за да затоплят тялото и да подобрят работата на далака и стомаха, както и да балансират потока на Ци. Също като самия цитрусов плод, кората на мандарините е богата на витамин С и антиоксиданти, което означава, че се бори със свободните радикали. В Китай често я добавят към чая или като ароматна подправка за сладкиши и месо.

11. Боб мунг (??)

Тези малки зелени бобчета са популярна лятна храна, защото според традиционната китайска медицина попълват запасите от Ин енергия, изчистват токсините и излишната топлина от тялото като в същото време го овлажняват. От тях се приготвя чай, каши, добавят се като пълнеж в сладкиши. Бобът мунг е богат на калий, магнезий, фолиева киселина, фибри, витамин В6, подобрява настроението и контролира стреса. А фибрите в него са полезни за храносмилането и движението в червата.



ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ядките са алерген, затова не е препоръчително да ги включвате в менюто си, докато кърмите. Фъстъци, орехи, бадеми - налага се да ги избягвате за известно време, за да не доведат алергична реакция при детето. Чесън Чесънът е имуностимулатор, но трябва да го избягвате, докато кърмите, защото силният и характерен аромат се предава на кърмата.

Необходими продукти: 3 ч.ч. почистена диня 1/2 ч.ч. вода 1/4 ч.ч. лимонов сок 1 ч.ч. захар 2 с.л. мед Начин на приготвяне: В съд загрейте водата, като добавите към нея захарта, лимоновия сок и меда. След като захарта се разтвори, свалете от котлона и оставете да се охлади. Почистената диня смелете в блендер и след това добавете към захарния сироп.

Да планирате следващия ден от предната вечер е нещото, което ще ви донесе неподозирано големи разултати. По този начин ще намалите стреса, защото всичко ще бъде организирано и подредено по график.  Закусвайте сутрин и не пипайте телефона си през първия един час след събуждане, за да дадете време на мозъка си да превключи в режим за работа.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Обискираха офиси на инженеринговата компания “Балкантел” ООД, която има договори за милиони с Министерството на отбраната и други държавни институции Специализираната прокуратура обискира офисите на фирма “Балкантел” в четвъртък заради корупция. Според съобщението на държавното обвинение се разследва престъпен сговор по повод на доставка на

Лимузини “Ауди А8” карат хората на Марешки  Разследван за данъци от ГЕРБ с нови 200 дка земя и близо 1 млн. спестявания Нова лодка Cranchi за 40 хил. лв. си е закупил бившият вънтрешен министър (1997 – 1999 г.) и съпруг на соцдепутатката и актриса Нона Йотова - Богомил Бонев. Но пък е продал същия модел за 100 хил. лв.

Проф. Генчо Начев отново е най-богатият лекар, става ясно от декларациите пред КПКОНПИ на директорите на болници. Шефът на “Св. Екатерина” е добавил нов имот към досегашните 15 и над 500-те декара гори - купил къща в Кумбре дел Сол, Испания, за 700 хил. лв. с пари от продадена земя в “Бояна”. Проф. Начев и съпругата му имат по влогове общо над 5,