Като малък талантливият певец Панайот Панайотов не проявявал никакъв интерес към кулинарията. Помни обаче, че бил много злоядо дете.

Едно от малкото неща, които никога не отказвал, била динята. Тя и до днес е задължителна част от менюто му през лятото. А то е приготвяно от съпругата му, която е кулинарният специалист в дома им.

Като певец Панайотов е пътувал много по света. През 1982 г. работел из скандинавските страни – Швеция, Норвегия и Финландия. Той бил от вокалистите на българската група “Лира”.

Изпълнявали кавъри на известни песни на Стиви Уондър, Бари Манилоу, Прешъс Уилсън и др.

Тамошната кухня обаче не успяла да го впечатли особено.

“Предпочитат това, което ядем и в България, наблягат на стековете, на филетата и пържолите с много картофи и подправки”, казва Панайотов.

Той обаче няма да забрави един преход с кораб между Стокхолм и Хелзинки.

“Вечер тръгваше към едната столица, пътувахме цяла нощ, на сутринта пристигахме и вечерта се връщахме обратно. Имахме договор да свирим за 1 месец”, разказва певецът. Всички уважавали музикантите, защото те били звездите на огромния круизен кораб. Вечер хората се събирали в ресторанта, хапвали, пийвали и танцували на музиката на шестимата българи. “Ние бяхме Васко, Веско, Стефан, Шуши на баскитарата, Таня и моя милост”, казва Панайотов.

Една вечер се появило много силно морско вълнение. “Мислехме, че това няма да повлияе на кораба, но се оказа точно обратното”, спомня си певецът: “Вълните го вдигат нагоре, а когато пада надолу, се отразява ужасно на стомаха – започва да ти се повдига”.

Забелязал, че това не понасяло и на някои от шведите, които си вземали малка почивка от танците, за да “върнат поръчката”.

“В един момент нашата певица Таня пребледня. Каза: “Не мога повече” и избяга. Малко след нея я последва и баскитаристът ни Шуши. “Не мога, нещо ме свива стомахът”, ни каза и хвърли китарата.”

Ситуацията била комична – вместо 6-има имало 4-ма души на сцената. Прибягнали до дребните хитрини, които печелят на музикантите малко време. Пияните шведи и финландци започнали да викат: “Хайде де, свирете”. Управителят започнал да ги гледа лошо.

В този момент и Васко слязъл от сцената с думите: “Оставете ме да повърна, бе”.

“Избяга най-позорно. Останахме 3-ма. Управителят дойде при нас и ни попита: “Какво става, господа? Каква е ситуацията?”, спомня си Панайотов. Музикантите му обяснили, че не се чувстват добре и помолили да се прекрати ангажиментът им.

“Той ни погледна много мазно, усмихна се ехидно и каза: “Господа, аз съм ви пазарил да дойдете тук и да свирите, а не да повръщате”, смее се Панайотов. Нямало как, искали - не искали, трябвало тримата да продължат да свирят.

“Леко, леко успяхме да долазим по корем до края на вечерта”, разказва певецът.

Българската кухня определено бие скандинавската, смята той. Любим му е традиционният бял боб.

“Това е единственото нещо, което можех да сготвя и да му направя запръжката като студент. Една голяма тенджера може да се яде цяла седмица”, смее се Панайотов.

Той е категоричен, че няма продукт или ястие, което подобрява гласа. “Единствено практиката помага, макар че сега вземам уроци от самия себе си – ходя да репетирам”, шегува се Панайотов. А за него гласът е най-ценният инструмент. Затова го пази много добре и не яде сладолед.

Много е студен и не се отразява добре на гърлото. Никога не хапва и гъби. Причините за това са здравословни. “Общо взето, внимавам какво ям, не се тъпча и предпочитам леките ястия съвсем умишлено, за да поддържам физиката си”, казва Панайотов.

Закуската за него е задължителна. От много време насам сутрин яде овесена каша с малко сирене, така подобрява храносмилането си и се зарежда с енергия за целия ден. В този сезон основното в менюто му са свежите плодове – банани, череши и т.н. Разбира се, не забравя да пие много вода.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Бял боб

със свинско

Продукти

250 г бял боб

250 г свинско месо

2 моркова

1 глава лук

4 печени чушки

чубрица и черен пипер на вкус

2-3 ч.л. червен пипер

3 с.л. брашно

олио и сол

Начин на приготвяне

Накисваме боба във вода предната вечер. Отцеждаме го и го слагаме в тенджера. Пълним я с вода. Изчакваме да заври и хвърляме първата вода. Загряваме олиото и запържваме накълцаното на парченца свинско. Добавяме предварително накълцания лук и продължаваме със запържването. Прибавяме боба и заливаме с вода. Солим и поправяме с черен пипер на вкус. Когато усетим, че бобът е почти готов, добавяме нарязаните на колелца моркови и накълцаните чушки. Оставяме го да уври и след това сваляме тенджерата от котлона. Правим запръжката с олио, брашно и червен пипер. Сипваме я към боба. Накрая поръсваме с малко чубрица.