25°C   София
 

Повечето представители на мъжкия пол над 50 годишна възраст са засегнати от ДПХ (увеличена простатна жлеза) и препоръчват един на друг различни домашни методи за облекчаване на неволите си. За съжаление природните средства рядко могат и то само временно да намалят симптомите. Правени са много научни изследвания на начина на живот, храненето, приемът на билки, медикаменти и др. обстоятелства, но нито едно не е открило начин да се предотврати нарастването на простатната тъкан. Установена безспорно е само връзката между възрастта на мъжа и големината на неговата простата. Колкото повече години се трупат, толкова по-вероятно е простатата да започне да създава проблеми.

Научни доказателства има само за това, че повишените нива на дихидротестостеронът се корелират с процеса на увеличение на простатата. Той действа на локално ниво, получавайки се в жлезата от тестостерона чрез втори тип 5-алфа-редуктаза. Доказателство за това е, че кастрирани мъже не развиват простатна хиперплазия. С напредването на възрастта серумните нива на тестостерон при мъжете намаляват, но се увеличава дихидротестостеронът. Протидействие на този процес няма. Затова единственият начин да се овладее състоянието ДПХ са или лекарствена терапия (която дава задоволителен резултат само в част от случаите) или операция, която разрешава проблема дефинитивно.

Ако простатата не се лекува има сериозен риск да настъпят следните усложнения: атония на пикочния мехур, камъни в пикочния мехур, задържане на урина и в следствие на това тежки хронични инфекции, преливна инконтиненция (болният страда от непрекъснато и неконтролируемо изтичане на капки урина), както и пълна задръжка на урина, което е сериозно спешно състояние.

Уролозите на Хил клиник са много опитни в диагностиката на заболяванията на пикочо-половата система. През м. юли, във връзка със своя юбилей, клиниката подарява безплатно изследването Урофлоуметрия на мъжете, които се обръщат към нея за преглед на простатната си жлеза.

Изследването е много полезно за уролога, за да може той има пълна информация за състоянието на долните уринарни пътища. Преимуществото е, че за самия пациент това е много бърз и комфортен тест. Единственото, което мъжът трябва да направи е да уринира в специален контейнер, а машина отчита различни показатели на струята му. Лекарят получава информацията под формата на графични схеми. Урологът на Хил клиник обсъжда с болния всички отклонения от нормата и евентуално необходимостта от лечение. Данните от урофлоуметрията се съпоставят с клиничния преглед и субективните оплаквания.

Пациентите с диагностицирана доброкачествена хиперплазия на простатата трябва да знаят, че колкото по-бързо и точно се установи точното състояние на жлезата, толкова лечението е по-успешно. На първо време е възможно лекарят да предпише медикаменти, които да облекчат състоянието. При мъжете, чийто простати с големи размери често най-доброто решение е безкръвната лазерна операция. В Хил клиник единствени в страната разполагат със Зелен лазер, Тулиум лазер и новия Холмиум Moses лазер. Към момента там са успешно оперирани над 3000 пациента с доброкачествено увеличена простата, което ги нарежда сред болничните заведения с най-голям брой извършени лазерни манипулации в света. Лазерът позволява простатата да се премахне веднъж завинаги и то без кървене, без разрез, без болка и без необходимост пациентът да бъде под пълна упойка, което често е един от големите страхове на мъжете. Манипулацията е бърза, много ефективна и след нея оперираният се възстановява изключително бързо. На следващият ден той е изписан и може да се върне към ежедневието си, отървал се от симптомите на увеличената простата.

За консултация и изследвания на простатата в Хил клиник запазете предварително час на 02 439 3131. Пълен пакет преглед, ехография и PSA тест през юли струват 35 лв. и към тях получавате безплатна урофлоуметрия.Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Димитър Павлов не можа да уреди сина си в държавна детска градина. Известният радио- и тв водещ подал документи в две ясли, но момченцето му не било прието. Сега за детето се грижи съседка на Павлов. "Жената много добре се разбира с Никола. Освен него тя гледа и внуците си и всички заедно се забавляват", доволен е Митко.

Може да звучи невероятно, но като майки жените често биват разделяни на 3 типа в зависимост от размера, който носят – слаби, нормални и с надномерно тегло. Сигурно ще се запитате кой ги разделя? Просто – самите жени, както и медиите, социалните мрежи, налагането на определен тип, по който една дама „трябва“ да изглежда след раждането

"Днес е международният ден на момичето! Добре, аз имам две големи момичета вкъщи.Поздравявам ви, момичета от целия сват, и да правите вашите бащи щастливи. А на всички нас, бащите на момичета - да правим всичко възможно за тях, защото всички знаем колко специална е тази връзка." Това написа Димитър Бербатов в профила си във Фейсбук и придружи

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над половин милион семейства в САЩ вече живеят по този начин Xоливудската актриса Деми Мур постави много въпроси за семейните отношения с биографичната си книга “Отвътре навън”, която се превърна в бестселър в САЩ. Тя разказа какво е да растеш с майка алкохоличка, която да те продаде на 15-годишна възраст за 500 долара на мъж, за да те изнасили.

В категория "Новини" сайтът на "24 часа" е на челната позиция както със своята десктоп версия, така и с мобилната За пореден месец сайтът на "24 часа" (24chasa.bg) е най-големият новинарски сайт в България - и в класацията на десктоп сайтовете, и при мобилните, показват данните на метричната система Gemius за септември

25 г. след като България детронира Германия като световен шампион с 2:1 в 1/4-финала на мондиала в САЩ, наш рефер намери място във вече 111-годишната история на бундестима. В квалификация за европейското първенство догодина срещу Естония в Талин пловдивчанинът Георги Кабаков стана съдията, който показва най-ранния червен картон на немски