Повечето представители на мъжкия пол над 50 годишна възраст са засегнати от ДПХ (увеличена простатна жлеза) и препоръчват един на друг различни домашни методи за облекчаване на неволите си. За съжаление природните средства рядко могат и то само временно да намалят симптомите. Правени са много научни изследвания на начина на живот, храненето, приемът на билки, медикаменти и др. обстоятелства, но нито едно не е открило начин да се предотврати нарастването на простатната тъкан. Установена безспорно е само връзката между възрастта на мъжа и големината на неговата простата. Колкото повече години се трупат, толкова по-вероятно е простатата да започне да създава проблеми.

Научни доказателства има само за това, че повишените нива на дихидротестостеронът се корелират с процеса на увеличение на простатата. Той действа на локално ниво, получавайки се в жлезата от тестостерона чрез втори тип 5-алфа-редуктаза. Доказателство за това е, че кастрирани мъже не развиват простатна хиперплазия. С напредването на възрастта серумните нива на тестостерон при мъжете намаляват, но се увеличава дихидротестостеронът. Протидействие на този процес няма. Затова единственият начин да се овладее състоянието ДПХ са или лекарствена терапия (която дава задоволителен резултат само в част от случаите) или операция, която разрешава проблема дефинитивно.

Ако простатата не се лекува има сериозен риск да настъпят следните усложнения: атония на пикочния мехур, камъни в пикочния мехур, задържане на урина и в следствие на това тежки хронични инфекции, преливна инконтиненция (болният страда от непрекъснато и неконтролируемо изтичане на капки урина), както и пълна задръжка на урина, което е сериозно спешно състояние.

Уролозите на Хил клиник са много опитни в диагностиката на заболяванията на пикочо-половата система. През м. юли, във връзка със своя юбилей, клиниката подарява безплатно изследването Урофлоуметрия на мъжете, които се обръщат към нея за преглед на простатната си жлеза.

Изследването е много полезно за уролога, за да може той има пълна информация за състоянието на долните уринарни пътища. Преимуществото е, че за самия пациент това е много бърз и комфортен тест. Единственото, което мъжът трябва да направи е да уринира в специален контейнер, а машина отчита различни показатели на струята му. Лекарят получава информацията под формата на графични схеми. Урологът на Хил клиник обсъжда с болния всички отклонения от нормата и евентуално необходимостта от лечение. Данните от урофлоуметрията се съпоставят с клиничния преглед и субективните оплаквания.

Пациентите с диагностицирана доброкачествена хиперплазия на простатата трябва да знаят, че колкото по-бързо и точно се установи точното състояние на жлезата, толкова лечението е по-успешно. На първо време е възможно лекарят да предпише медикаменти, които да облекчат състоянието. При мъжете, чийто простати с големи размери често най-доброто решение е безкръвната лазерна операция. В Хил клиник единствени в страната разполагат със Зелен лазер, Тулиум лазер и новия Холмиум Moses лазер. Към момента там са успешно оперирани над 3000 пациента с доброкачествено увеличена простата, което ги нарежда сред болничните заведения с най-голям брой извършени лазерни манипулации в света. Лазерът позволява простатата да се премахне веднъж завинаги и то без кървене, без разрез, без болка и без необходимост пациентът да бъде под пълна упойка, което често е един от големите страхове на мъжете. Манипулацията е бърза, много ефективна и след нея оперираният се възстановява изключително бързо. На следващият ден той е изписан и може да се върне към ежедневието си, отървал се от симптомите на увеличената простата.

За консултация и изследвания на простатата в Хил клиник запазете предварително час на 02 439 3131. Пълен пакет преглед, ехография и PSA тест през юли струват 35 лв. и към тях получавате безплатна урофлоуметрия.Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

На оживените дебати в парламента между новозеландските депутати за цените на горивата тази седмица председателят Тревър Малард призова към ред, докато хранеше с биберон бебето Тутанекай. Навършилият шест седмици син на депутатката лейбъристка Тамати Кофи и съпруга й е роден от сурогатна майка миналия месец.

Здравословното хранене, редовните тренировки и пиенето на много вода са полезни за вас, независимо дали сте бременна, или не. Има няколко навика, които си струва да развиете през тези 9 месеца, за да се появи на бял свят едно здраво детенце. Плувайте Колкото повече расте коремът ви, толкова по-трудно ще ви бъде да тренирате.

Носих те в своето тяло девет месеца. Вечер спяхме заедно и те усещах под гърдите си. Ти беше там и помръдваше лекичко, за да ми напомниш, че още едно сърчице тупти в мен. Очаквах те с трепетно вълнение. Чаках момента, в който ще целувам мънички ръчички и крачета. Понякога плачех, защото се страхувах дали ще се справя в това да бъдa добра майка.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За първи път 60% от хората ще трябва да доплащат Поскъпването на топлинната енергия с 16% и по-дългият и по-студен отоплителен сезон вдигнаха сметките за парно тази година в София средно с почти 30%. Това отчете топлинният счетоводител “Техем” в четвъртък, давайки данни за потребителите. Столичани са използвали отопление с 6 дни повече тази

Той е син на бившия министър Юлиан Попов. Брат му влиза да плува до него за морална подкрепа 20-годишният Александър Попов преплува разстоянието между Англия и Франция не само за да тества възможностите си, но и с благотворителна цел. Младият студент, който живее и учи в Лондон, често се сблъсква с бездомни хора и за разлика от повечето минувачи

Най-малко трима души, включително дете, са загинали, а над 30 са били ранени от мълнии по време на разразила се днес внезапно гръмотевична буря в полските Татри; Четвърти човек е загинал в словашката част от планината, предадоха АП и Ройтерс, като се позоваха на планинските спасителни служби в Полша и Словакия