Повечето представители на мъжкия пол над 50 годишна възраст са засегнати от ДПХ (увеличена простатна жлеза) и препоръчват един на друг различни домашни методи за облекчаване на неволите си. За съжаление природните средства рядко могат и то само временно да намалят симптомите. Правени са много научни изследвания на начина на живот, храненето, приемът на билки, медикаменти и др. обстоятелства, но нито едно не е открило начин да се предотврати нарастването на простатната тъкан. Установена безспорно е само връзката между възрастта на мъжа и големината на неговата простата. Колкото повече години се трупат, толкова по-вероятно е простатата да започне да създава проблеми.

Научни доказателства има само за това, че повишените нива на дихидротестостеронът се корелират с процеса на увеличение на простатата. Той действа на локално ниво, получавайки се в жлезата от тестостерона чрез втори тип 5-алфа-редуктаза. Доказателство за това е, че кастрирани мъже не развиват простатна хиперплазия. С напредването на възрастта серумните нива на тестостерон при мъжете намаляват, но се увеличава дихидротестостеронът. Протидействие на този процес няма. Затова единственият начин да се овладее състоянието ДПХ са или лекарствена терапия (която дава задоволителен резултат само в част от случаите) или операция, която разрешава проблема дефинитивно.

Ако простатата не се лекува има сериозен риск да настъпят следните усложнения: атония на пикочния мехур, камъни в пикочния мехур, задържане на урина и в следствие на това тежки хронични инфекции, преливна инконтиненция (болният страда от непрекъснато и неконтролируемо изтичане на капки урина), както и пълна задръжка на урина, което е сериозно спешно състояние.

Уролозите на Хил клиник са много опитни в диагностиката на заболяванията на пикочо-половата система. През м. юли, във връзка със своя юбилей, клиниката подарява безплатно изследването Урофлоуметрия на мъжете, които се обръщат към нея за преглед на простатната си жлеза.

Изследването е много полезно за уролога, за да може той има пълна информация за състоянието на долните уринарни пътища. Преимуществото е, че за самия пациент това е много бърз и комфортен тест. Единственото, което мъжът трябва да направи е да уринира в специален контейнер, а машина отчита различни показатели на струята му. Лекарят получава информацията под формата на графични схеми. Урологът на Хил клиник обсъжда с болния всички отклонения от нормата и евентуално необходимостта от лечение. Данните от урофлоуметрията се съпоставят с клиничния преглед и субективните оплаквания.

Пациентите с диагностицирана доброкачествена хиперплазия на простатата трябва да знаят, че колкото по-бързо и точно се установи точното състояние на жлезата, толкова лечението е по-успешно. На първо време е възможно лекарят да предпише медикаменти, които да облекчат състоянието. При мъжете, чийто простати с големи размери често най-доброто решение е безкръвната лазерна операция. В Хил клиник единствени в страната разполагат със Зелен лазер, Тулиум лазер и новия Холмиум Moses лазер. Към момента там са успешно оперирани над 3000 пациента с доброкачествено увеличена простата, което ги нарежда сред болничните заведения с най-голям брой извършени лазерни манипулации в света. Лазерът позволява простатата да се премахне веднъж завинаги и то без кървене, без разрез, без болка и без необходимост пациентът да бъде под пълна упойка, което често е един от големите страхове на мъжете. Манипулацията е бърза, много ефективна и след нея оперираният се възстановява изключително бързо. На следващият ден той е изписан и може да се върне към ежедневието си, отървал се от симптомите на увеличената простата.

За консултация и изследвания на простатата в Хил клиник запазете предварително час на 02 439 3131. Пълен пакет преглед, ехография и PSA тест през юли струват 35 лв. и към тях получавате безплатна урофлоуметрия.