Микроскопични пластмасови частици влизат в човешкото тяло и причиняват рак чрез храна. До това заключение стигнаха след проучване в Института по океанология Р. П. Ширшов към Руската академия на науките, пише zdrave.to.

Учените призовават за преминаване към ново поколение пластмаси, съобщава пресслужбата на института.

"Малките пластмасови частици (размер на микропластиците по-малък от 5 мм) имат много специфични физически и динамични свойства, променящи се с времето, прекарано в околната среда, и се считат за най-опасни, защото могат да влязат в човешкото тяло чрез миди и риби и да причинят ракови и репродуктивни нарушения и функции, ”- се казва в изявлението.

В същото време учените отбелязват, че замърсяването на моретата и сладките води през последните десетилетия се е превърнало в сериозен проблем за човечеството и значителна заплаха за водната среда на планетата като цяло. Огромно количество отпадъци се е натрупало в океана и 90% от този боклук е пластмаса.

Във връзка с това учените от Института по океанология на Руската академия на науките изучават пластмасови проби от различни водоеми на планетата от Арктика до Антарктика, включително морето, езерата и някои реки, което позволява да се идентифицират редица особености на замърсяването с пластмасови микроструктури (протозои) с различен химичен състав, както и биоразграждането на различни видове пластмаси.

"Учените са установили, че новите пластмаси могат ефективно да се разграждат чрез микрофитите, които служат като храна за рибите и коремоноги.

Резултатите могат да се използват за модифициране на пластмасовите изделия, за да се гарантира тяхната целенасочена биодеградация, заобикаляйки образуването на микрочастици, които са най-опасни за водните екосистеми и хората.