Кафето помага на човека да отслабне и го пази от диабет, като допринася да изгарянето на калории, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на британски учени.

Екип от университета в Нотингам пише, че изпиването на чаша кафе активира кафявата мазнина - мастна тъкан, която изгаря захари и липиди, за да топли тялото. Тя е различна от бялата мастна тъкан, заради която хората изглеждат дебели.

Учените са проверили теорията си лабораторно и с 9 здрави доброволци на средна възраст 27 г. Те е трябвало да не тренират и да не пият напитки с кофеин, алкохол или лекарства 9 часа преди тестовете, за които са получавали чаша нес кафе или вода. След това били изследвани със скенер, когато кофеинът започвал да действа.

"От предишни изследвания знаем, че кафявите тлъстини са главно в областта на врата - обясни проф. Майкъл Симъндс. - Затова снимахме веднага след като човекът изпиваше кафето, за да видим дали те се затоплят".

Затоплянето означава, че тъканта се активира и започва изгаряне.

Резултатите са положителни. Предстои екипът да изясни дали кофеинът действа като стимул или в кафето има друга съставка, която активира кафявата тъкан.