Д-р Весел Кантарджиев, дерматолог:

Слънцезащитните кремове да бъдат с фактор поне 30

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Весел Кантарджиев е началник на Отделението по кожни и венерически болести във ВМА. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. През 2013 г. придобива специалност "Дерматология и венерология", а от 2018 г. е и доктор по медицина. Започва работа в Клиниката по дерматология буквално от студентската скамейка. През 2015 г. оглавява Отделението по кожни и венерически болести. Хоноруван преподавател е в Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Член е на Етичната комисия към Столичната колегия на Българския лекарски съюз, както и на Етичната комисия на ВМА.

- В началото на летните горещини все по-актуална тема е за слънчевото изгаряне. Кои са най-ефективните средства за предпазване?

- Безспорна е ползата от слънцето в синтезата на витамин D, борбата с депресиите, болестите на опорно-двигателния апарат, сърцето и бъбреците. В днешно време обаче слънцето може да бъде и коварен враг, особено за кожата, и то на хора от всички възрастови групи. Доказано е, че т.нар. вредни часове на слънце, особено в детска и младежка възраст, съчетани с изгаряния, са свързани с появата на доброкачествени и злокачествени новообразувания по кожата, включително най-страшната диагноза в дерматологията - малигнен меланом. Наи-ефективните средства за предпазване са избягване на часовете между 10 и 16 и употребата на слънцезащитните кремове с фактор поне 30.

- Правилно ли е мазането с кисело мляко, лимонов сок и употребата на краставици и масло от лавандула, както народната медицина препоръчва в такива случаи?

- В XXI век на пазара се предлагат достатъчно средства както за предпазване от слънцето, така и за борба с последствията от изгарянията. Затова народната медицина остава все по-назад в грижата за кожата през лятото. Въпреки всичко, ако пациентите ни смятат, че средствата, изброени по-горе, им помагат, не можем да им ги забраним.

- Как да разпознаем неефективните и фалшиви продукти?

- При избора на слънцезащитни продукти съветвам пациентите да посещават своя дерматолог и да се доверяват на утвърдени марки медицинска козметика, наложили се на медицинския пазар. Това са марките, разполагащи със собствени лаборатории, провеждащи множество проучвания и защитили патенти в сферата на слънцезащитата.

- Какви практични съвети ще дадете на читателите за летния сезон?

- Хората с по-светла кожа, коса и очи трябва да бъдат по-внимателни през летния сезон, защото кожата им е по-податлива на слънчеви изгаряния поради по-ниско съдържание на меланин. Деца до 4-годишна възраст е добре да избягват часовете между 10 и 16, а бебетата под 6 месеца изобщо да не се излагат на директна слънчева светлина. Слънцезащитните кремове да бъдат с фактор поне 30, абревиатура SPF, като цифрите 20, 30, 50 упоменават теоретично времето, което може да прекарате на слънце, без да изгорите. Да предпазват от UV-А и UV-B лъчи и да се нанасят по откритите части на тялото от март до октомври, а на плажа през около 2 часа.

Водата, потенето, хавлиите допринасят за по-бързото отстраняване на тези продукти, затова препоръчвам използването на водоустойчива защита или по-честото й подновяване. На пазара вече все по-често виждаме дрехи с UV филтри, които са особено подходящи за любителите на водните спортове. За предпочитане са светлите цветове и естествените материи, които поддържат тялото охладено.

- Бенките са проблем за мнозина и чар за други. Препоръчително ли е отстраняването им?

- Бенките (невуси) биват различни видове, като повечето от тях не носят никакви рискове за здравето на пациентите и не се налага премахването им по медицински причини. Съществуват критерии за оценка на това, колко "страшна" е една бенка, а именно промяна в размера, цвета, релефа, симетрията, формата. Когато пациентът забележи промени във вида на някоя кожна лезия или при наличие на кървене, болка и зачервяване е важно да посети своя дерматолог и да се прецени дали се налага проследяване или премахване. В Клиниката по дерматология към ВМА – София, редовно провеждаме безплатни кампании и профилактични прегледи, за да сме максимално полезни в борбата с кожния рак. На тазгодишната национална кампания "Евромеланома 2019" бяха открити няколко случая на спиноцелуларен карцином, трима пациенти с базоцелуларен карцином и 1 малигнен меланом.

- Все повече хора имат брадавици по тялото. Прекомерно обезкосмяване може ли да доведе до тях и как се премахват те?

- Брадавиците са с различен произход. Някои от тях се дължат на прекомерно излагане на слънце, други се причиняват от човешкия папилома вирус. Често посещаването на козметични салони с цел епилация, лошата дезинфекция, употребата на общи тоалетни принадлежности, самобръсначки, кърпи може да доведе до появата на такива образувания по кожата. Съществуват различни методи за премахването им - криотерапия, електрокоагулация и лазерна аблация.

- Луничките трябва ли да се премахват?

- Луничките са малки пигментни петна с жълто-кафеникав цвят на нивото на кожата, с кръгла форма и размер на просено зърно. Обикновено имат наследствен характер, срещат се при по-светли хора. В зряла възраст повечето от тях изчезват, затова не препоръчвам отстраняването им.

- Експерт-консултант сте на здравната каса за лечението на псориазис. Има ли успешен лек за тази трудно лечима болест и да вярват ли хората на природни рецепти, много от които включват използване на пепел от лози?

- Никъде в медицинската литература няма данни за ефекта на пепел от лоза или други прийоми на народната медицина, но за сметка на това няколко десетки милиона души в света се лекуват успешно с биологични средства.