25°C   София
 

Учени установиха, че и по-малка активност е полезна

Kойто скоро си е купувал нов мобилен телефон, със сигурност се е поддавал на онази малка обувчица в долния ляв край, която измерва колко крачки правиш дневно. Преди да обсеби и моя ден, честно казано, гледах с голяма доза насмешка на всички майки на детската площадка, които непрекъснато проверяваха апаратите си. Ако видеха, че са далеч от 10 000 стъпки, за да получат заветното съобщение: “Поздравления, достигнахте необходимите крачки за здраве”, с охота тичаха след децата си. Разбираха ли, че ги наближават, мигновено се отдаваха на сладка раздумка с останалите майки.

Постепенно установих, че това не е само мания на жените, които имат необходимост да свалят килограми след раждане, а и на много възрастни хора. Някои дори си купуват смартфони, за да могат прецизно да измерват своята активност. Други разчитат на устройствата на съседи и приятели, за да си начертаят примерни маршрути, по които да се движат всеки ден.

Изглежда, непрекъснатото говорене на тема колко е полезно за здравето движението си казва думата. А когато то е съчетано и със света на новите технологии, нещата стават съвсем модерни и масови.

Най-любопитното обаче е, че няма никакво научно обяснение за тези 10 000 крачки. “Нормата” всъщност е много успешен маркетингов трик, използван преди около 50 г. по време на кампания за насърчаване на движението в Япония. В основата ѝ е използването на крачкомер, който по това време е съвсем нов уред. Затова авторите на кампанията решават да организират рекламирането му около 10 000, чието наименование на японски означава и мъж, а освен това се смята за щастливо число. Постепенно това се превръща във всекидневна норма за движение в много страни и периодично се появяват учени по света, които се опитват да разберат дали всъщност може да се намери някакъв минимален обем от физическа активност на ден за добро здравословно състояние.

Повечето стигат до извода, че това не е възможно, тъй като става дума за различни гени, начин на хранене, на живот и здравни грижи. Но група американски учени наскоро публикуваха резултати от свое изследване, което показва, че 10 000 крачки на ден въобще не може да бъде цел и ако има някаква норма, то тя е някъде около 5000. В тяхното проучване са участвали около 17 000 жени на възраст от 62 до 101 г. Те са помолени да носят тракери, които следят броя на стъпките им и скоростта на движение за най-малко седем последователни дни. Данните от устройствата са били съпоставени с информация, която доброволките са дали за своя начин на живот, хранене и заболявания. Освен това са наблюдавани в продължение на 4 г. като през това време 504 от жените са починали.

Анализирайки всички данни, учените са стигнали до заключение, че броят на крачките наистина е свързан с преждевременната смърт. Но при жените, които са правили около 4400 на ден, рискът е бил с 41% по-малък в сравнение с тези с около 2700 стъпки. При по-голяма активност също са установени някои ползи, но след 7500 крачки такива не се забелязват.

“Дори и да изминавате малко разстояние, пак ще има полза”, казва професорът по медицина И-Мин Лии от Харвард, която е част от изследователския екип. Тя съветва хората да не се обезсърчават, ако не изминават по 10 000 крачки на ден. Лии уточнява, че изследването им е било насочено само към по-възрастни жени и по тази причина не могат да се ангажират, че резултатите са валидни за всички. Имат предположение, че изводите могат да важат и за мъже на същата възраст, но това трябва да бъде потвърдено от допълнителни тестове.

Други проучвания показват, че дори 30 минути движение на ден или даже 10 минути на седмица могат да подобрят здравето и да удължат живота, ако обаче се правят редовно през целия живот и включват активно физическо натоварване. Всичко, общо взето, зависи от теглото на човек и целите, които си поставя.

Повечето програми за отслабване например препоръчват да се изгарят 200-300 калории дневно, което може да се постигне с около 3000 крачки много бързо ходене или джогинг. За сравнение средностатистическият американец изминава между 3000 и 4000, което се равнява на около 3 километра, а жителите на САЩ са известни със своето наднормено тегло и застоял начин на живот.

Затова най-добре е, ако се насочвате към ежедневие с крачкомер, първо да установите колко до момента обикновено минавате. Едва след това да се опитвате да добавяте по 1000 стъпки на ден, и то на всеки две седмици. Чак когато достигнете заветните 10 000, да разберете дали промяната е дала някакъв резултат, като например по-малко килограми или по-добри данни на медицински тест. Така сами ще можете да установите коя е най-добрата норма за вас и да не се стресирате, ако невинаги получавате поздравления от мобилния си телефон, че сте достигнали до необходимата норма за активност.

Защото има различни теории по въпроса. Американското министерство на здравеопазването препоръчва да се отделят 150 минути седмично за упражнения с умерена активност. Световната здравна организация има такава норма, но тя се отнася само за хората на възраст между 18 и 64 г. По-младите е необходимо да се движат поне час на ден, а по-възрастните е добре да увеличат умерената физическа активност до 300 минути на седмица. За тях дори не толкова натоварващи дейности като разходка, почистване на дома и работа в градината могат да имат огромен ефект.

Британската здравна служба пък предлага прост начин да разберете дали се движите с подходящо темпо. Според експертите ѝ това се установява много лесно, ако все още можете да говорите, но не можете да запеете. Или по друг начин казано, здравословно е да изминавате около 5 км за час на ден, което е под магнетичните 10 000 крачки. Те обикновено покриват 7-8 км и отнемат между час и половина и два.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Димитър Павлов не можа да уреди сина си в държавна детска градина. Известният радио- и тв водещ подал документи в две ясли, но момченцето му не било прието. Сега за детето се грижи съседка на Павлов. "Жената много добре се разбира с Никола. Освен него тя гледа и внуците си и всички заедно се забавляват", доволен е Митко.

Може да звучи невероятно, но като майки жените често биват разделяни на 3 типа в зависимост от размера, който носят – слаби, нормални и с надномерно тегло. Сигурно ще се запитате кой ги разделя? Просто – самите жени, както и медиите, социалните мрежи, налагането на определен тип, по който една дама „трябва“ да изглежда след раждането

"Днес е международният ден на момичето! Добре, аз имам две големи момичета вкъщи.Поздравявам ви, момичета от целия сват, и да правите вашите бащи щастливи. А на всички нас, бащите на момичета - да правим всичко възможно за тях, защото всички знаем колко специална е тази връзка." Това написа Димитър Бербатов в профила си във Фейсбук и придружи

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над половин милион семейства в САЩ вече живеят по този начин Xоливудската актриса Деми Мур постави много въпроси за семейните отношения с биографичната си книга “Отвътре навън”, която се превърна в бестселър в САЩ. Тя разказа какво е да растеш с майка алкохоличка, която да те продаде на 15-годишна възраст за 500 долара на мъж, за да те изнасили.

В категория "Новини" сайтът на "24 часа" е на челната позиция както със своята десктоп версия, така и с мобилната За пореден месец сайтът на "24 часа" (24chasa.bg) е най-големият новинарски сайт в България - и в класацията на десктоп сайтовете, и при мобилните, показват данните на метричната система Gemius за септември

25 г. след като България детронира Германия като световен шампион с 2:1 в 1/4-финала на мондиала в САЩ, наш рефер намери място във вече 111-годишната история на бундестима. В квалификация за европейското първенство догодина срещу Естония в Талин пловдивчанинът Георги Кабаков стана съдията, който показва най-ранния червен картон на немски