Няма по хубаво нещо от младостта, да усещаш и изживяваш всяка една стъпка по пътя към живота изпълнен със сили и енергия. Да се радваш на всяка глътка въздух, на всеки слънчев лъч, на всяка една позитивна мисъл и всеки един човек, попаднал случайно или не в живота ти. За едно младо 13-годишно момче обаче тази общоприета сентенция не важи. Защото здравословното му състояние не позволява да изрази себе си като пълноценен човек и да даде всичко от себе си, за да реализира мечтите и целите си, пише trafficnews.bg.

Ради е на 13 години и страда от мускулна дистрофия тип Дюшен.

Едно на 3500 новородени момчета в България страда от това заболяване. Пациентите проявяват прогресивна загуба на мускулна сила и загуба на способност за самостоятелна походка, поради липсата на мускулния протеин - дистрофин.

За много пациенти краят е фатален, между 20 и 30-годишна възраст в следствие на дихателна или сърдечна недостатъчност. За съжаление, лечение за това заболяване все още не е открито.

Единствената възможност за забавяне прогресирането на болестта и подобряване на състоянието при такива деца е терапията със стволови клетки.

Семейството е получило оферта от австрийската клиника Placidway. Стойността на един курс на лечение е 10 300 евро ($12 000), като е необходимо терапията да се провежда на всеки шест месеца, за да се ограничи прогресирането на заболяването.

Сумата е непосилна за семейството, а сериозността на заболяването изисква спешно средствата да бъдат събрани!

Банковата сметка е:

Радослав Чобанов

ВIC/UNCRBGSF

IBAN BG60UNCR 70001523237908