Доброкачествената хиперплазия на простатата е проблем, който физиологично възниква при голяма част от мъжете над 60 години. Когато оплакванията се появят веднъж, мъжът може да очаква само тяхното задълбочаване. Временно медикаментите имат ефект, но практически простатната тъкан продължава да нараства и лекарствата нямат категоричен ефект. Основната причина за това е, че клетките нарастват главно в центъра на жлезата, откъдето минава пикочопровода и силно го притискат. Това предизвиква различни смущения в уринирането, а в по-късни етапи уврежда и съседни органи.

Обърнахме се към д-р Фернандо Санча - известен испански уролог, който ежемесечно посещава столичната Хил клиник и извършва лазерни операции на пациенти с ДПХ.

- Д-р Санча, как еволюира лечението на увеличена простата?

- Преди години единствената възможност беше отворената операция – изключително травматична и болезнена за пациента. Знам, че в България в момента все още големите простатни жлези се оперират по този остарял начин. Поради пълната упойка, която се изисква за операцията, тя е високорискова за мъже с диабет или сърдечни проблеми.

Друг способ бе трансуретрална резекция (ТУРП) на аденома. Тя беше традиционно прилагана, въпреки че хирурзите отчитаха многото несъвършенства на метода. На първо място ТУРП може да се прилага при по-малки аденоми на простатата. И след това длъжни сме да споменем, че по данни на Европейската урологична асоциация при ТУРП се наблюдават нежелани усложнения като инконтиненция (изпускане на урина), еректилна дисфункция (при седем на всеки сто мъже), кръвозагуба и съответно кръвопреливане, а често и стриктура на уретрата (при приблизително 4% от пациентите). Затова ние, в Хил клиник, правим само лазерни операции на увеличена простата – това е стандарт, който неизменно спазваме. Преимуществата са много както за опериращия, така и за болния. Важно е да се подчертае обаче, че лазерите са опасни в ръцете на неумел хирург. Задължително трябва да се отчитат техните специфики!

- Клиниката става на 10 години. Това означава огромен брой пациенти, оперирани с лазер при вас, нали така?

- Да, неусетно минаха 10 години. И вече 10 години в България пациентите имат достъп до най-доброто в момента лечение на световно ниво. Имаме 3000 процедури със Зелен лазер. Екипът на Хил клиник – д-р Боцевски, д-р Деримачковски, д-р Томов и д-р Георгиев, е перфектен, те са едни от най-опитните в Европа. Рядко има в света болница, която е направила толкова лазерни операции за такъв кратък срок. Има и други лазери за третиране на увеличена простата, но в България пионерите в този тип хирургия са безспорно Хил клиник. През изминалите години хилядите успешни интервенции, проведени в клиниката, дават на пациента увереността, че е избрал подходящия екип и метод.

Има и уролози, които използват други видове лазери, но когато говорим за най-добри резултати Зеленият лазер е безалтернативен. Важно е да се спомене, че последните научни данни, съобщени от Европейската урологична асоциация, показват, че премахнатите с диоден лазер аденоми на простатата водят до редица късни усложнения – запушване на шийката на пикочния мехур, стриктура на пикочния мехур и инконтиненция.

Освен утвърдения Зелен лазер имаме и ново поколение Холмиум лазер Moses. Това е съвършена техника, тя позволява и лечение на урологични камъни, което я прави особено подходяща за пациенти, които имат и този проблем. Както се казва, с един куршум – два заека. Премахваме увеличената простата и разбиваме с лазер камъните. На следващият ден мъжът уринира спокойно и може да бъде изписан в отлично общо състояние. Това е резултатът от модерна техника в комбинация с перфектен, опитен екип. Няма защо да се лъжем, зад успеха на Хил клиник стои както обезпечаването с най-добрите възможни лазери, така и професионалистите от екипа ни.

За повече информация: hillclinic.com или 02 439 3131