Производителите в Европа вече ще трябва да обявяват калориите в алкохола върху етикетите на бутилките. Това се случва, след като Брюксел призова бранша да въведе собствени правила , които да подобрят здравословните навици при любителите на чашката, съобщава NOVA.

Българите изпиват за година 63 милиона литра алкохол.  А скриването на калориите във виното и бирата е част от кризата със затлъстяването.

За това от декември на етикетите на всички бутилки ще има информация за енергийното съдържание и съставките. За пример, калориите в една бутилка вино се равняват на няколко понички или на два мазни бургера. Едно голямо уиски по калории е равно на 2 парчета торта.

"Един коктейл няма да навреди на компанията, която е излязла да се почерпи в бара", смята пък барманът Димитър Тодоров.

"В едно питие има между 200 и 500 калории, така че от напитките се трупат излишни калории, а те се превръщат в мазнини и се качват килограми", обясни диетологът Огнян Симеонов.

"Повечето хора не осъзнават, че едно питие е равно по калории на 500 гр. шопска салата. Едно малко уиски е колкото 500 гр. бира или половин бутилка бяло вино, а истинските енергийни бомби се поемат с коктейлите, защото в тях калориите са над 500", добави той.