Над 48 000 хора с увреждания вече са подали заявления и чакат да им се направи оценка на потребностите. С нея те ще получат личен асистент и помощни средства от държавата. От тях 314 вече са ги получили от социалните експерти. 

До края на  април месечна финансова помощ са получавали 633 000 души с трайни увреждания, съобщи Агенцията за социално подпомагане.  Почти 13 000 получават най-високия размер – 198,36 лв. Около 6200 са получили целеви помощи, като на 5000 вече отпусната целева помощ за изработване, покупка и ремонт на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия. 

Данните са представени на кръглата маса „Сътрудничество между държавата и неправителствения сектор при прилагането на новата нормативна уредба, свързана с правата на хората с увреждания“. Организатор  бе агенцията. На дискусията бяха и социалният министър Бисер Петков, експерти и представители на организации на и за хора с увреждания.

В тяхно лице агенцията вижда добри партньори и коректив на действията на държавната власт, казала на форума Румяна Петкова, изпълнителен директор на АСП.

Петков обяснил, че е нужен анализ на работата по изготвянето на индивидуалните оценки за потребностите на хората с увреждания. „Очакваме да получим обратна връзка как протича процесът на терен, за да можем в по-далечна перспектива при необходимост да пристъпим към промени в нормативната база“, казал той.

След като бъде направена оценката, ще има информационна кампания с участието на АСП, на неправителствените организации и на общините в ролята им на доставчици на социални услуги. Целта е разясняване на процеса по изготвянето на индивидуалните оценки на потребностите за хората с увреждания.