Знаете ли, че обездвижването на хората е един от най-големите проблеми на нашето съвремие? Благодарение на механизацията днес изразходваме една съвсем малка част от физическите усилия, които са изразходвали нашите предци. А това води до редица заболявания. Ето защо е много важно да полагаме всички усилия да спортуваме повече.

Драконът на века

На стената на форума в Елада е изсечено: „Искаш ли да бъдеш силен – бягай, искаш ли да бъдеш красив – бягай, искаш ли да бъдеш умен – бягай”, а Аристотел твърди: „Животът е движение”. Дракона на века наричат някои автори малката подвижност, заседналия начин на живот (хиподинамията). Механизацията и автоматизацията в производството и бита доведоха до това, че в днешно време човек изразходва общо 5 – 10 % от физическите усилия, които е изразходвал в началото на миналия век. Има данни, че поради недостатъчна физическа активност всяка година в света умират 1,9 млн. души. Заради застоял начин на живот в Европа умират ежегодно около 600 000 души. Едно 30-годишно проучване на Харвардския университет, обхващащо 10 000 души, показва, че онези, които редовно са изразходвали седмично до 2000 калории при аеробика, са удължили средно живота си с 2,5 години. При изследване функционалните възможности на мъже и жени на възраст между 65 и 85 години установили, че при тези, които не спортуват редовно, мускулната сила намалява с 30 % в ръцете и 40 % в краката и гърба.

Проучване на Министерството на физическото възпитание и спорта показа, че двигателната активност на българите се изразява в разходка (59 %), домакинска работа (52 %), градинарство (35 % ). Оказва се, че 55 % от българите на трудоспособна възраст (18 – 65 г.) изобщо не спортуват, а още 10,5 % го правят по-рядко от един път месечно. Само 6 % спортуват активно всеки ден. Колкото по-обездвижен е човек в работата си, толкова по-малко е желанието му да се занимава със спорт.

Физическа активност не по-малко от 30 минути всеки ден намалява риска от развитието на най-разпространените неинфекциозни заболявания. Хиподинамията наричат „болест на цивилизацията”. Тя предизвиква нарушения в опорно-двигателния апарат, кръвообращението, дишането и храносмилането. Редовната физическа активност и правилният хранителен режим снижават с 80 % риска от развитие на алцхаймер. Хората, които спят обаче повече от 8 часа в денонощието, са два пъти по-застрашени от Алцхаймер.

Целия текст четете тукОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бебешката баня не е сложна както ученето а ядрена физика, но има няколко хитрини, с които ще улесните този процес. Подгответе всичко необходимо. Едва ли искате да се отдалечите от бебето си, докато го къпете, за да вземете сапун, душгел или някакъв лосион. Затова се уверете, че всичко, от което се нуждаете, се намира близо.

Вие сте заета майка, която е постоянно в движение. Затова е разбираемо, че искате бебето ви да е щастливо и в безопасност (в най-добрия вариант да спи), докато пътувате с него в колата. Добрата новина е, че това е възможно, при това с лекота, ако следвате съветите описани по-долу. Хванете пътя, когато детето ви е готово да заспи Имате ли бебе,

Младите родители, които имат дете за първи път, често изпадат в паника, защото не могат да си отговорят на някои прости въпроси. Ето 6 от тях и техните отговори. Кога бебетата започват да ходят? Повечето бебета няма да направят първите си стъпки, докато не навършат 14 месеца. В някои случаи изпреварват този период, а в други не.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Павел Колев ще отбележи своя 44-и рожден ден и първи като изпълнителен директор на “Левски” на работа и на практика няма да празнува. “Изобщо не ми е празнично. С оглед на това, което се случи с нашия колега през седмицата, настроението е мрачно”, разказа Павел Колев пред “24 часа”. Най-добър подарък за него е възможно най-скоро Цветан Вълчев от

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

Bugatti отново зарадва милионите си фенове и малцината си потенциални клиенти с поредната си суперкола. Лимитираният модел Centodieci, който бе показан на специално събитие на изложението за редки автомобили в Пебъл бийч, САЩ, ще бъде сглобен в тираж от 10 екземпляра, като производителите се похвалиха