28°C   София
 

Знаете ли, че обездвижването на хората е един от най-големите проблеми на нашето съвремие? Благодарение на механизацията днес изразходваме една съвсем малка част от физическите усилия, които са изразходвали нашите предци. А това води до редица заболявания. Ето защо е много важно да полагаме всички усилия да спортуваме повече.

Драконът на века

На стената на форума в Елада е изсечено: „Искаш ли да бъдеш силен – бягай, искаш ли да бъдеш красив – бягай, искаш ли да бъдеш умен – бягай”, а Аристотел твърди: „Животът е движение”. Дракона на века наричат някои автори малката подвижност, заседналия начин на живот (хиподинамията). Механизацията и автоматизацията в производството и бита доведоха до това, че в днешно време човек изразходва общо 5 – 10 % от физическите усилия, които е изразходвал в началото на миналия век. Има данни, че поради недостатъчна физическа активност всяка година в света умират 1,9 млн. души. Заради застоял начин на живот в Европа умират ежегодно около 600 000 души. Едно 30-годишно проучване на Харвардския университет, обхващащо 10 000 души, показва, че онези, които редовно са изразходвали седмично до 2000 калории при аеробика, са удължили средно живота си с 2,5 години. При изследване функционалните възможности на мъже и жени на възраст между 65 и 85 години установили, че при тези, които не спортуват редовно, мускулната сила намалява с 30 % в ръцете и 40 % в краката и гърба.

Проучване на Министерството на физическото възпитание и спорта показа, че двигателната активност на българите се изразява в разходка (59 %), домакинска работа (52 %), градинарство (35 % ). Оказва се, че 55 % от българите на трудоспособна възраст (18 – 65 г.) изобщо не спортуват, а още 10,5 % го правят по-рядко от един път месечно. Само 6 % спортуват активно всеки ден. Колкото по-обездвижен е човек в работата си, толкова по-малко е желанието му да се занимава със спорт.

Физическа активност не по-малко от 30 минути всеки ден намалява риска от развитието на най-разпространените неинфекциозни заболявания. Хиподинамията наричат „болест на цивилизацията”. Тя предизвиква нарушения в опорно-двигателния апарат, кръвообращението, дишането и храносмилането. Редовната физическа активност и правилният хранителен режим снижават с 80 % риска от развитие на алцхаймер. Хората, които спят обаче повече от 8 часа в денонощието, са два пъти по-застрашени от Алцхаймер.

Целия текст четете тукОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 200 гр. листа от спанак 50 мл. мляко 1/2 ч.л. захар 1 с.л. брашно 50 мл. адаптирано мляко 5 гр. масло Начин на приготвяне: Измийте листата на спанака и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекнат, пасирайте, прибавете 50 мл. мляко и 1/2 ч.л. захар. Препечете 1 с.л. брашно, размийте го с 50 мл. адаптирано мляко, варете 2-3 мин.

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Женският ни национален отбор по волейбол записа втора поредна победа в Лигата на нациите. В среща от 13-ия кръг, играна в китайския град Нингбо, българките надиграха световния шампион Сърбия с 3:1 (21:25, 25:21, 25:17, 25:23). Нася Димитрова и Мирослава Паскова завършиха с по 15 точки за успеха на България, а Гергана Димитрова прибави 14.

Още 64 стари сгради в Пловдив са на път да станат като нови. Те попадат във втората вълна на саниране, която е за 18 млн. лева. Досега в града са обновени по програмата за енергийна ефективност около 120 панелки, каза зам.-кметът Димитър Кацарски. По думите на градоначалника Иван Тотев тези дни са им "изсипали" над 50 проекта за саниране.

Абсолютно безобразие нарече кметът Иван Тотев липсата на работещи климатици в градските автобуси. Тези дни температурата навън надминава 33 градуса.  Пловдивчани се оплаквали, че в рейсовете не се диша. Обяснението на кондуктори и шофьори било, че шефовете на транспортни фирми не им разрешавали. "Възможно е някой служител да е ядосан на