Когато споменаването на някоя дума предизвиква в съзнанието усещане, представа за нещо друго, без да се губи истинското съдържание на думата, това състояние се нарича синестезия. Феноменът е познат от хилядолетия, но научен интерес предизвиква едва в края на XIX век.

Думата е от гръцки и означава “съвместно усещане”. Хората с такива възприятия се наричат синестети и различната им сетивност не представлява проблем за тях. Синестетичните образи са изцяло вътрешни представи и се възприемат като такива, а не като част от заобикалящата реалност. Синестезията не е заболяване, предава се генетично и е най-разпространена в детството.

Среща се обикновено в няколко поколения от един род. Екип индийски учени твърдят, че ген, установен от тях, е вероятната причина за синестезията.

Интересни факти

Феноменът е по-разпространен сред жените.

Синестетите са по-често левичари.

Унаследяването на това качество е свързано с Х- хромозомата и се различава при двата пола. Докато момичетата могат да получат Х-хромозома и от двамата си родители, при момчетата само майката предава тази хромозома, а от бащите си наследяват Y-хромозома, определяща техния пол. Тоест момчетата стават синестети поради генетичното въздействие на майката.

Целия текст четете тук