Американски ендокринолог отхвърли хипотезата, че жената, вдъхновила картината "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи, е страдала от тежък хипотиреоидизъм, и че загадъчната й усмивка се е дължала на мускулно-мозъчна болест, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Ревматолози и ендокринолози, изследвали известната картина, стигнаха до изводите, че позиралата за нея жена е имала кожни лезии и подувания заради липидни нарушения и сърдечно заболяване.

Д-р Майкъл Яфи от университета на Тексас обаче твърди, че тя не е била болна и ако е имала всичките тези медицински проблеми, симптомите са щели да бъдат по-видими.

Избледняването на картината може да обяснява жълтеникавата кожа, а асиметричната усмивка е само енигматична, не е проява на увредени мускули, заяви той. Ако е страдала от всички приписани й симптоми на мускулна слабост благородничката дори би трябвало да е неспособна да позира за портрета.

На базата на твърденията, че преди да й бъде нарисуван портретът Мона Лиза е била бременна, д-р Яфи отбеляза, че е възможно тя да е имала послеродов тиреоидит - временно възпаление на щитовидната жлеза.

За Лиза Герардини - италианската благородничка, която се смята, че е увековечена с картината "Мона Лиза", е известно малко. Ръцете й на картината обаче са подути, а косата й изглежда оредяла. Кожата й жълтее, шията й е подута - все симптоми на хипотиреоидизъм, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони.

Според друга теория тя е била с нарушен липиден обмен и болно сърце, но това изглежда малко вероятно, пред вид факта, че е живяла 63 години.