Спират детските за цяла година при 5 отсъствия за месец

Да има лимит на медицинските бележки за отсъствие от училище. Тази идея лансира от парламентарната трибуна шефката на групата на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова.

Причината е, че вчера депутатите окончателно приеха при 5 неизвинени отсъствия в рамките на месец да се спират детските за цяла година. Ако детето пък е в предучилищна група, санкцията ще се прилага, ако не е ходило на детска градина 3 дни без уважителни причини.

Помощта от 250 лв. за първокласници ще се изплаща на два пъти, като половината ще се дава, ако детето продължава да ходи на училище и през втория срок.

Има риск от натиск към лекарите, които издават медицинските бележки, да извиняват отсъствия, предупреди д-р Дариткова. И предложи да се помисли за някакво ограничение върху броя на извинителните бележки за отсъствия. Отбеляза обаче, че то не трябва да важи за тежките заболявания. В такива случаи бележките се издават от лекарска консултативна комисия.

Идеята срещна подкрепа и от шефката на образователната комисия Милена Дамянова. Тя обясни, че промяната може да бъде разписана в наредбата за приобщаващо образование.

Какъв ще е лимитът, ще се решава след дискусия с експерти.

Дамянова обясни, че с промените не се цели да се отнемат месечни помощи от децата, защото спрените пари ще отиват оново за тях. “Те могат да бъдат използвани за обувки, транспорт и т.н., а не родителите да си купуват алкохол например”, обясни Дамянова.

Шефът на социалната комисия Хасан Адемов обаче подчерта, че няма ясно разписани правила. “Учителката в междучасието преценява, че детето има нужда от маратонки, отива до най-близкия магазин и за 40 лв. купува маратонки, пергел или тетрадка. Това ли ми казвате в момента?”, попита Адемов.

Депутатите обвързаха получаването на социални помощи с полагането на общественополезен труд и квалификации.