Прескачането на закуската и късната вечеря преди това могат да доведат до летален изход след прекаран втори инфаркт, установи екип от учени на бразилския доктор Маркос Миникучи от Медицинския университет на Сао Пауло.

Според него след прекаран първи инфаркт е особено важно да се съблюдава правилен хранителен режим. Пациентите в никакъв случай не трябва да се лишават от ранна закуска и да не вечерят в късните часове. Тази комбинация увеличава четири пъти риска от смърт при първи инфаркт, от получаването на втори инфаркт и летален изход, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Екипът изследвал пациенти с остри коронарни синдроми. Оказало се, че петдесет и осем процента от тях не закусват сутрин, а 51 на сто доверили, че вечерят в късните часове на деня.

"Десет процента от пациентите с инфаркт на миокарда със ST-елевация умират в период от една година. Промяната на хранителния им режим може да им бъде от голяма полза, още повече, че това няма да им струва нищо. Правилното хранене може значително да подобри здравната им прогноза!", твърди д-р Миникучи.

Били проведени експерименти със 113 пациенти, като били проследени коронарния им статус след прекаран инфаркт и хранителните им навици. Докато са били здрави, повечето пациенти са работили до късно и съответно са вечеряли около два часа преди заспиване. Поради тази причина и рано сутрин не са изпитвали глад, за да могат да закусят. Прекъсването на веригата от вредни хранителни навици се отразявала благоприятно върху коронарния им статус. И обратното - неправилното хранене е свързано с възпалителни реакции, оксидативен стрес и промени в ендотелната функция, които влошават състоянието на сърдечносъдовата система.