Илиян тренира безвъзмездно

Мечтае да продължи делото на сина си, има 40 възпитаници

Треньор по плуване постига резултати, които много рехабилитатори у нас не могат. Илиян Русев вдига на крака деца с увреждания. Деца, които не могат да движат крайниците си, прохождат във водата, други дори извън нея. Всичко това е благодарение на неуморните усилия на русенеца.

"Няма по-голяма награда от това да видиш щастието на едно дете и на неговия родител, когато то проходи. Това усещане е невероятно, не мога да го опиша с думи", разказва пред "България Днес" Русев.

Илиян прави всичко безвъзмездно. Той е скромен човек и не обича да говори за успехите си. Те личат в малчуганите, които влизат с него във водата. Басейнът, в който тренират, също се предоставя напълно безплатно от Спортното училище в Русе. Илиян е с децата всеки ден през седмицата вече пета година. Решава се на тази крачка, след като губи сина си Александър. Тогава в негова лична мисия се превръща да продължи мечтата на наследника си. Животът на Александър е плуване и именно негова е била идеята да помага на деца с парализа, като ги тренира. Преди да се разболее от рак, момчето води група. Днес баща му продължава делото му. В началото започва с 1-2 деца. Днес "възпитаниците" му надхвърлят 40. Сред тях е 4-годишният Стефчо, който след година и няколко месеца усилени тренировки прохожда напълно.

Русев продължава мечтата на сина си
Русев продължава мечтата на сина си

"Самото плуване подпомага всеки един орган. Действа на всяко едно нервно окончание, сухожилие, мускул, на целия организъм. Много е важно родителите да разберат, че няма бързи и лесни резултати. Понякога минават месеци, дори години, за да се види ефектът. Най-важно е да бъдат редовни. Разбира се, не всичко е благодарение на мен. Децата ходят и на рехабилитатор, и на логопед", допълва Скури, който печели прякора си на младини, защото плува бързо като скумрия.

Голямата му мечта е да изгради воден рехабилитационен център за деца, където ще се провеждат процедури. Плановете на фондация "Александър Русев", която е кръстена на сина му, е в центъра да има и специалисти, за да е напълно завършен кръгът. Вече има архитект, който ще дари проекта. Остава да се намери терен и да започне строежът. Всеки, който желае да подкрепи благородната кауза на Скури, може да го направи, като дари на:

BIC: BPBIBGSF

BGN: BG06BPBI 7921 1045 5933 01

EUR: BG85BPBI 7921 1445 5933 01

Титуляр: Фондация "Александър Русев"

Доли ТАЧЕВА