Йодът е от съществено значение за нашия живот, защото той е ключовият компонент, необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Затова е добре да консумираме храни, богати на този елемент. Сред тях са водорасли, сини сливи, яйца и млечни продукти. Дефицитът на йод може да доведе до различни неприятни симптоми. И когато не се лекува, може да бъде причина за още по-тежки заболявания като рак или сърдечна недостатъчност.

Проблеми с косата и кожата

Видната загуба на коса и сухата кожа може да сигнализират, че имате нужда от йод. Той помага да се регулира нивото на влажност на кожата, стимулира зарастването на порязванията и белезите и дори забавя образуването на бръчки. Този елемент е нужен и за дългите и лъскави коси. Тайната е в способността му да поддържа регенерацията на космения фоликул и да я предпазва от инфекция.

Усещане за студ

Не е толкова студено, но постоянно се завивате с одеяло. Винаги се оплаквате, че ви е хладно, докато други са облечени само с тениски около вас. Това може да сигнализира за недостиг на йод, тъй като забавя скоростта на метаболизма. В резултат на това тялото произвежда по-малко енергия, което ни дава желаната топлина.

Целия текст четете тук