Преди няколко години красивата телевизионна водеща и бизнес дама Юлияна Дончева отслабна драстично, но без диети и страдания. С промяна в храненето във форма влезли синът й Йоан-Дако, който отнел 20 кг от своето тегло, както й свекърва й. Събраният опит за здравословно хранене тя събра в книгата „Код червено: моята истина за храната”. Изящната майка на двама сина обяснява как да започнем борбата с излишните килограми, които често сме прибавили по коледно-новогодишните празници.

Юлияна, преди 70 години нашият народ е бил най-здрав в Европа, а сега сме най-болните на стария континент. Храненето ли е една от тези причини?

Причините са комплексни, но храненето би трябвало да е една от основните. Българинът не се храни здравословно в последно време. Прекалено много навлязоха тези модерни опаковани храни, които са с ясно изразен нездравословен характер. Веригите за бързо хранене също влияят отрицателно на нашето здраве. Причина е и качеството на продуктите на пазара. След многократни скандали стана ясно, че ядем по-ниско качество продукти от западноевропейците.

Какви са грешките, които най-често допускаме в храненето?

За съжаление все още има канали, по които у нас се внася замърсена риба, зеленчуци и плодове с пестициди, дори имаше случаи на месо на 20 години. Проблемът е, че като нямат възможност да си купят нещо на достъпни цени, много хора прибягват до такива продукти с неясен произход. Трудно намираме истинско прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал. Ядем имитиращи продукти, тъй като у нас те не са ясно разграничени от качествените и контролът е нисък.

Цялото интервю четете тук