Думата "кетоза" е често срещано понятие във фитнес средите – зa някои фитнес ентусиасти кетогенните диети са магическа формула за горене на мазнини, за други – начин на живот, а при трети кетозата е сигурна рецепта за провал.

Какво е кетозата?

С най-прости думи, кетозата е състояние на метаболизма, при което тялото разчита предимно на мазнини като източник на енергия.

Ако се храниш като един средностатистически човек, метаболизмът ти ще гори предимно въглехидрати (глюкоза) за енергия. Когато си в състояние на кетоза, нещата стоят по друг начин – тялото разчита предимно на кетони, вместо на глюкоза.

Кетонните тела са водно-разтворими молекули, произвеждани в черния дроб от мастни киселини. Te покриват част от нуждите на мозъка и другите основни органи за глюкоза (за да не се разгражда прекалено много мускулен протеин).

Ако спазваш хранителен режим, който ограничава въглехидратите (което принуждава тялото да търси алтернативен източник на глюкоза), метаболизмът ти ще се насочи към кетоните. Това състояние е познато като кетоза.

Целия текст четете тук