Учените твърдят, че нашето тяло синтезира около сто хормона и че 6 от тях са важни за женската красота. Те допринасят за еластичността на кожата, запазват младостта и дори се грижат за доброто настроение. Понякога обаче нивата на хормоните намаляват и човек започва преждевременно да остарява. Добрата новина е, че има надеждни методи за възстановяване на баланса на хормоните.

Естроген

Естрогенът кара фибробластните клетки да произвеждат колаген и еластин. Когато нивото на този хормон намалее, се появяват бръчки, овалът на лицето става неравномерен и гърдите се отпускат. Намаляването на естрогена състарява не само кожата, но и тялото като цяло.

Как се повишава нивото на естроген?

- Храна. Тофу от соя, соево мляко, кафяв ориз, ленено семе, пресни зеленчуци и плодове. Учените твърдят, че месните продукти подтискат производството на естроген, поради което е по-добре да намалите консумацията на животински протеини.

- Козметични продукти. Конкретно кремове, които съдържат фитоестрогени. Серумите и кремовете със сладък корен се борят със стареенето, тъй като той съдържа liquiritigenin - антиоксидант, който стимулира производството на колаген.

- Хранителни добавки. Фитоестрогените се продават като хранителни добавки под формата на червена детелина, риган или цимицифуга. Въпреки че не са хормонални лекарства, е необходимо да се консултирате с лекар, преди да ги приемете.

Целия текст четете тук