Острият белодробен оток е тежко заболяване, което настъпва внезапно поради запълване на белодробните алвеоли с плазмена течност.

Причини. Най-често се дължи на остра сърдечна слабост при повишено кръвно налягане, при бъбречни и др. заболявания.

Признаци. Заболяването започва внезапно, бурно, най-често през нощта след душевно вълнение или физическо усилие. Появява се силен задух до задушаване, дишането е ускорено, устните посиняват. Болният отделя обилни пенести белодробни храчки.

Лечение. То трябва да се проведе незабавно, по спешност от лекар. До оказване на специализирана лекарска помощ народната медицина препоръчва да се направи веднага хладка клизма (32 С), след нея гореща баня на краката (40-45 С), на гърдите - лапа със сол и оцет и масаж на ръцете и краката във вид на размачкване и натискане.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите и изтриванията (фрикциите).