Наградиха варненски лекари в навечерието на професионалния им празник

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

В навечерието на Световния ден на здравето и професионален празник на здравните работници – 7-ми април, бяха раздадени традиционните награди на Община Варна на най-заслужилите здравни работници. Плакетите бяха връчени от кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев по време на тържество в Юнашкия салон, организирано от дирекция „Здравеопазване“ на Община Варна.

„Чест и удоволствие е за мен да бъдем заедно в навечерието на Вашия професионален празник. Благодаря Ви за всеотдайността, за грижите, за търпението, с което работите. Осъзнавам трудностите, пред които е изправен секторът, но Ви уверявам, че в наше лице имате коректен партньор. И когато се налага, може да разчитате на нашата подкрепа, дори за това да са нужни тежки решения“, обърна се към медиците кметът Иван Портних.

„Много е тежко времето, в което живеем, защото сякаш загубихме чувството си за достойнство, за уважение и най-лошото е, че свикваме с това. Къде са ни лекарите? Всяка година много от тях заминават в чужбина. Къде са ни специалистите по здравни грижи? Иска ми се да върнем за тях старото име „милосърдна сестра“, защото това е същината на работата на тези хора. Но как може да си милосърден към някого, когато към теб са безжалостни? Къде са ни добрите взаимоотношения и уважение между лекар и пациент? В това тежко време да се намери институция, която да оцени твоята работа и да ти каже искрено „благодаря“ – това е много ценно за нас, защото не го чуваме напоследък. А това е достатъчно и ни дава сили да стоим тук и да работим за града си. Г-н кмет, г-н областен управител – благодаря Ви, че ни казахте „благодаря“, заяви проф. Радослав Радев, председател на БЛС – Варна.

Някои от наградените лекари са д-р Румен Христов, началник на отделение “Детска хирургия” към МБАЛ “Света Анна” АД, проф. д-р Цветан Тончев, д.м., началник на Клиниката по лицево-челюстна хирургия към УМБАЛ "Света Марина" ЕАД, екипът на Медицински университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“, категория „Преподаватели от медицински учебни заведения на територията на община Варна“ и др.

Тази година варненски медици спецелиха и национални награди – д-р Станислав Славчев от МБАЛ „Св Анна“ АД бе класиран на първо място в националната кампания „Достойни лекари“, а МБАЛ „Св Анна“ стана болница на годината в същата кампания.