Медицинска сестра ще посещава от лятото у дома 865 възрастни, които не могат да се обслужват сами в общините Първомай, Тополовград, Садово, Провадия, Варна и Търговище. Това са първите от общо 17 хил. неподвижни стари хора над 65 г., които ще ползват тази услуга.

Сестрата ще ги преглежда и извършва дребни манипулации, ще следи и общото здравословно състояние на хората. Медицинските грижи ще са до два часа на ден. Програмата е насочена към самотно живеещите в отдалечени места, които няма как да стигнат до лечебното заведение. Но от нея ще могат да се възползват и възрастните хора в големите градове, както и такива с увреждания и техните семейства. Медиците ще правят на място превръзки, мерене на кръвно, инжекции или други манипулации.

Услугата е част от процедурата “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, обясни зам.-министърката на труда и социалната политика Зорница Русинова. За нея са предвидени около 45,7 млн. лв.

До Великден ще бъдат сключени първите шест договора, което ще даде възможност предоставянето на интегрираните услуги да стартира в началото на лятото. Първите шест общини пък са спечелили проекти за около 2 млн. лв.