С ден закъснение ще започне спешното оценяване на 90 хил. души с увреждания, за да имат право на лична помощ.

От 1 април до септември хората с увреждания, които искат да имат личен асистент, трябва да преминат индивидуална оценка. Методиката, по която ще става точкуването, обаче ще бъде публикувана на 2 април в “Държавен вестник”.

Оценките ще се правят от 1300 служители на Агенцията за социално подпомагане. Тяхното обучение обаче започна едва миналата сряда. Опасенията на организациите на хората с увреждания, синдикатите и работодателите са, че социалните работници трудно ще се справят с тежките медицински диагнози, при това по напълно нови правила.

“Целта е с методиката да се създаде ефективен модел на индивидуална оценка. Той ще бъде съобразен с функционалните затруднения на хората с увреждания и с препятствията в обкръжаващата среда”, обяснил социалният министър Бисер Петков на кръгла маса “Прилагане на ICF за оценка на функционалността”.

Оценката е с точки и включва самооценка, констатации на социалния работник и заключения за нуждите на инвалида - финансова помощ, социални услуги, асистент, медицински изделия и пр. Въпросите в анкетата включват от това доколко хората могат да се обслужват (да се къпят, готвят, да ползват битова техника) до движат ли се сами. Социалните работници ще правят и посещения по домовете, за да не разкарват трудноподвижните хора.

За да получи лична помощ, инвалидът трябва да събере определен брой точки, като максималният е 204. Тези точки се умножават по коефициент според възрастта. За децата до 12 г. той е 1,556. Спрямо степента хората ще попадат в 4 ситуации. Тези в първа степен ще получават асистент до 15 ч на месец, за да им помага вкъщи, да ги води на лекар или на работа. Втора степен ще дава право на лична помощ до 42 часа, а трета - до 84. Максималният брой часове - 168, ще е за хората в най-тежко положение.

До края на 2020 г. ще важат още 2 условия - възрастните кандидати за личен асистент да са с над 90% увреждания с право на чужда помощ, а децата - с над 50% с право на чужда помощ.