Как в края на миналия век витилигото на Майкъл Джексън отключи нова световна мания

Мартина Биг се ражда на 17 май 1988 г. в малък западногермански град в близост до Люксембург. Тя е от децата, родени почти на прага на Y поколението. Растейки, тя си играе с кукли Барби, но и самата тя изглежда като такава. Има сини очи, дълга руса коса и светла кожа. 31 години след нейното раждане тя е променена до неузнаваемост. Косата ѝ е черна и на афрокъдрици, устните ѝ са по-големи, а кожата ѝ е силно потъмнена. Промяната при нея не е само визуална. Тя има дори ново име – Малайка Кубла.

Мартина е една от малкото трансрасови хора. Тенденция, която се заражда в Америка. Тя е родена като представител на европеидната раса, но се самоосъзнава като чернокожа жена. Това я кара през 2017 година да пристъпи към промяна на расата си. Подлага се на множество пластични операции. Много от тях са за увеличаване на бюста, който я прави една от жените с най-големи гърди в света. Към момента тя има 8300 куб. см силикон във всяка гърда. Прави устните си по-плътни и по-големи. Променя някои черти на лицето си, като малко разширява носа си и повдига скулите. Минава и терапия с инжекции, които променят количеството меланин в организма. Така

сега бледо бялата ѝ

кожа е над 80% тъмна

През февруари 2017 г. Мартина заминава за Кения, където е кръстена от местен свещеник. Така получава новото си име Малайка Кубла. На суахили то означава “голям ангел”. “Много харесвам новия си африкански вид. Ще продължавам да правя промени по чертите си, за да премина пълна трансформация”, пише Малайка във фейсбук профила си. Преди да промени расата си, тя работи като стюардеса, а по-късно и като фотомодел. Последните 2 години се е отдала единствено на моделската си кариера.

Мартина Биг преди да стане трансрасова. СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Мартина Биг преди да стане трансрасова. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Мартина се трансформира в къдрокоса африканка преди 2 години.

Мартина се трансформира в къдрокоса африканка преди 2 години.

Тя не е единственият представител на трансрасовото общество. Тази тенденция за промяна на расовата принадлежност води началото си от САЩ в средата на 80-те години на миналия век. Тогава Майкъл Джексън започва трансформацията си от афроамериканец в бял мъж. Изправя косата си и прави пластична операция на носа си. Така от гъсти къдрици започва да излиза на сцената с дълга изправена коса, а тъпият му нос добива нов чип вид.

Малко преди началото на 90-те кралят на попа е диагностициран с витилиго. Това автоимунно кожно заболяване се изразява с депигментиране на части от кожата. Това кара

Джексън всеки ден

да използва

избелващи кремове

и друг вид грим

и така да прикрива белезите на болестта. “Това не е нещо, с което мога да се справя. Наранява ме, когато хората казват, че не искам да съм това, което съм”, казва кралят на попа в интервю с Опра Уинфри и добавя, че се гордее да се нарече чернокож. Въпреки тези думи до края на живота му в обществото съществува мнението, че той умишлено е искал да промени расата си. По онова време дори се появява хапливият виц: Америка е велика страна, защото

само там бедно

негърче може

да се превърне

в богата бяла жена

Така Джексън се превръща в първия трансрасов човек. В днешни дни Мартина Биг и Майкъл Джексън не са единствените трансрасови.

Преди 2 години медиите в САЩ разказват историята на Адам Уилър. Той променя името си на Жа Ду, а причината е, че се определя като филипинец. Създава фейсбук група, която е в подкрепа на всички, които се осъзнават като представители на друга раса. Хора, пожелали пигмента на ближния си.

“Смятам, че ако не се чувстваш щастлив от това, което си, не трябва да се спираш да се промениш. Създадох фейсбук групата първоначално, за да видя

дали аз не съм сбъркан,

но постепенно в нея се включваха хора и ми пишеха за това в какъв конфликт са със самите себе си”, разказва Адам Уилър в интервю за американския вестник USA Today.

В средата на 2015 година в американското медийно пространство се разчу за друг случай на трансрасовост. Рейчъл Долезал е известна правозащитничка в САЩ и през 2014 година става председател на организацията Национална асоциация за развитие на цветнокожите във Вашингтон.

Долезал е с тъмна кожа, много къдрава коса и нищо не подсказва, че тя е от друга раса, докато родителите ѝ не информират медиите, че тя е с германски и чешки корени.

Преди да промени расата си, Рейчъл Долезал е била със светли черти (вляво), а по-късно е с тъмна кожа и коса (вдясно).
Преди да промени расата си, Рейчъл Долезал е била със светли черти (вляво), а по-късно е с тъмна кожа и коса (вдясно).

От години Долезал поддържа друга самоличност. Подвизава се под името Нкечи Амаре Диало и дотолкова заблуждава всички около себе си, че се издига в организацията за защита на чернокожите.

Щом става ясна

истината за нейната

раса, започва

полицейско

разследване

Тогава 41-годишната жена си признава за лъжата, но разказва също, че се осъзнава като афроамериканка. Разразява се голям скандал в Съединените щати, а компанията “Нетфликс” дори прави филм за Долезал. Още от 2007 г. тя започва да ходи регулярно на солариум и да използва бронзант, с който потъмнява кожата си. Боядисва косата си в черно и постоянно я къдри. За Рейчъл Долезал тези няколко семпли метода са достатъчни да заблуди всички около себе си, че принадлежи към друга раса, но колко всъщност струва да си сменим идентичността.

Пластичните операции, през които може да мине човек, за да промени външните си расови белези, са няколко. Първата е ринопластика - промяна на носа. Средната цена за такава операция е 6000 лв. “Ринопластиките са едни от най-честите корекции, които правим в България”, казва д-р Николай Георгиев, който е член на световната асоциация по пластична хирургия. “Вече този тип операция става и по-лесно. Ако преди използвахме чукчета и длета, за да счупим носа, вече има пиезомашина, която върши тази работа с ултразвук и зарастването после е много по-лесно”, добавя д-р Георгиев.

Следваща стъпка при промяната на расата е оформяне на устните по-големи и по-плътни, каквито са присъщи на представителите на негроидната раса. Най-сигурният вариант е с импланти, които струват приблизително 1500 лв. Пластичната намеса при оформянето на скулите, брадичката и очите пък надвишава 5000 лв. Така промяната на расовите белези излиза над 12 хил. лева.

Големият проблем е с промяната на цвета на кожата. “От чернокож да станеш бял е практически невъзможно, защото трябва да се променя меланинаът, казва д-р Георгиев. Но от бял да станеш чернокож най-лесният и евтин вариант е честото ходене на солариум и използване на специални козметични продукти, които потъмняват кожата. Друг начин е с инжектиране на препарат, който кара кожата да потъмнее.

В последните години силно се популяризира медикаментът “Меланотан 2”. Той може лесно да се намери в интернет, като една ампула от 10 мг струва 70 лв. Той се инжектира в областта на корема и се рекламира също като предпазващ от рак на кожата и намаляващ апетита. Като единствените странични ефекти се посочват

главоболие и

спонтанна ерекция

“Меланотан 2” се предлага във форуми за бодибилдъри като лесен начин за получаване на желания тен преди състезания по културизъм. Ампулите са леснодостъпни, но на тях не са посочени произход и производител.

Историята на веществото започва преди 15 години, когато университетът в Аризона създава синтетичен медикамент, който да се справя с еректилна дисфункция при мъжете. При клиничните изследвания обаче се установява като страничен ефект, че пациентите потъмняват.

Така предприемчиви американци основават компанията “Меланокорп”, която започва да произвежда и разпространява новото вещество “Меланотан 2”.

Няколко години обаче компанията е затворена, а през 2015 г. екипът на “Меланокорп” е осъден за разпространяване на неодобреното за третиране върху хора вещество. От 2012 година клиничните проучвания за “Меланотан 2” показват повишаване на кожните ракови заболявания сред тези, които са ползвали медикамента. Наблюдава се и токсикиране на организма.

Потъмняването на кожата винаги е свързано с риск от кожни заболявания. Събирането на тен състарява, появяват се бръчки, бенки и изгаряния. Опасност има и при солариумите. Според американското законодателство те са забранени за непълнолетни лица.

Като цяло смяната на расата, както и смяната на пола крият известни рискове.