С настъпването на пролетта мнозина усещат липса на енергия и на желание за каквато и да е дейност. Това състояние се нарича пролетна умора. Диетологът Райна Стоянова съветва как да се помогне на организма да се справи с нея.

„Умората е характерна за преходните сезони - есен и пролет. Начинът на живот през зимата – бедната на плодове и зеленчуци диета, заседяването вкъщи, допринасят за изчерпване на енергията и през април и май се усеща умората”, казва Стоянова в „Тази събота”.

Пролетта е и моментът, когато се обострят хроничните болести. Алергиите са в пика си.

„Добре е преди да започнем да приемаме витамини, минерали и хранителни добавки да се посъветваме с лекар. Хубаво е да приемаме витамин С от плодовете”, посъветва диетологът.

Тя поясни, че няма формула, която да е валидна за всички.

„За засилване на имунната система през пролетта е добре да се приемат и пробиотици, както и повече фибри. При промяната във времето и ако нямаме възможност да се наспиваме, добре е да се приема мелатонин като хранителна добавка. Но това също е строго индивидуално”, каза още Стоянова.