Скорошно проучване на китайските учени установи, че консумацията на повече луковични зеленчуци намалява риска от рак на дебелото черво, предаде "Радио Китай".

Учените от Първа болница на медицинския университет в Шънян, провинция Ляонин, са извършили проучването по данни от юни 2009 г. до ноември 2011 г. в три тамошни болници. То обхванало 833 болни от рак на дебелото черво и 833 здрави доброволци като контролна група. Чрез анкети и събеседване била събрана информация за тях и за хранителните им навици.

Изследването обръща поглед назад във времето, за да открие рисковете между специфична експозиция и резултат. Контролната група се използва за сравнение.

Учените посочват в статия в сп. Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology, че в част от Китай бил отбелязан понижен риск от рак на дебелото черво както при мъжете, така и при жените, които консумирали повече луковични зеленчуци - чесън, лук, праз и др.

При тези, които наблягали на тях, рискът от рак на дебелото черво бил със 79% по-нисък в сравнение с тези, които приемали най-малки дози. Колкото по-голямо е било количеството на приеманите луковични зеленчуци, толкова по-добра е защитата, посочват учените.

Но връзката между консумацията на чесън с риска от рак не била значима при болните с дистално локализиран рак на дебелото черво.

Според проучването ползи за здравето настъпват, когато човек изяжда около 16 кг луковични зеленчуци на година или по 50 г дневно. Учените отбелязват, че начинът на готвене влияе върху хранителните стойности на тези зеленчуци. Например счуканият пресен чесън е полезен, но при сварения лук полезните вещества са по-малко.

Предишни проучвания показаха, че луковичните зеленчуци съдържат хранителни вещества и биоактивни съединения, които намаляват риска от рак на стомашно-чревния тракт.