Всекидневната употреба на силна марихуана повишава петкратно вероятността да се развие психоза, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Лансет".

Тя е за изследване, което подкрепя предишни проучвания, установили зависимост между марихуаната и проблеми с психичното здраве.

Психичните разстройства, при които хората губят връзка с действителността, обикновено се обуславят от фактори като генетика и заобикаляща среда.

В новото изследване учени от лондонския Кингс колидж са анализирали данни от десетки градове в Европа и Бразилия за периода между 2010 и 2015 г. Около 900 души, диагностицирани с първи епизод на психично разстройство, са били сравнени с над 1200 здрави индивида. След като са проучил употребата на марихуана сред изследваните, екипът установил, че тя се употребява повече от разстроените в сравнение със здравите от контролната група.

Учените отчитат, че вероятността да бъдат диагностицирани с психоза е 5 пъти по-голяма за хората, които са пушили марихуана всеки ден.

"Ако сте решили да използвате силна мариухана, имайте предвид риска от психоза", казва ръководителката на изследването д-р Марта ди Форти.