Експертна група на Световната здравна организация обяви, че е "безотговорно" учени да редактират гени с репродуктивни цели, и призова за незабавно създаване на база данни за да има прозрачност на изследванията в областта, съобщи Ройтерс.

Групата бе сформирана през декември, след като китайски учен обяви, че е редактирал гените на бебета близначки. След двудневно заседание в Женева тя обяви, че е договорила рамката бъдещия стандарт.

Препоръката й е да бъде създаден регистър на всички изследвания, свързани с редактиране на гени и работата по него да започне "незабавно".

"Комисията ще предложи насоки за всички, работещи с тази технология, за да се подсигурят максимални ползи и минимален риск за човешкото здраве", казват експертите.

Миналата година китайски учен оповести, че е редактирал гени на бебета. Новината за раждането им предизвика глобално неодобрение, повдигайки етичния въпрос за създаването на "дизайнерски бебета" с желани генни характеристики.

Водещи учени от 7 страни призоваха миналата седмица за глобален мораториум върху генното редактиране на човешки яйцеклетки, сперматозоиди или ембриони, което може да доведе до появата на подобни бебета.

В изявлението на експертите се казва още, че всяка дейност по редактиране на човешки гени трябва да е само с изследователска цел. Те определят прилагането на технологията с други цели като "безотговорно".