Голямо харвардско изследване показа, че консумацията на подсладени напитки увеличава риска от смърт от сърдечни болести и рак, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. 

Били анкетирани 80 647 жени за периода 1980-2014 г. и 37 716 мъже за периода 1986-2014 г.  Здравословното им състояние било преценявано на всеки 2 г. Оказало се, че консумацията на 1-4 подсладени напитки месечно увеличава риска от ранна смърт с 1%, на 2-6 напитки седмично - с 6%, на 1-2 напитки дневно - с 14%, а на 2 и повече напитки дневно - с 21%. Връзката между напитките и смъртността била по-силно изразена при жените.

Основната причина за ранна смърт са сърдечносъдовите болести. За онези, които пиели подсладени напитки, рискът от нея бил с 31% по-голям. Замяната на захарта в напитките с подсладител значително намалила показателя.