Увеличават се надеждите за лечение на рак - годините без болест и дългата преживяемост. Това се случва благодарение на прицелните и имунните терапии, въпреки тенденцията в цял свят онкологичните случаи да нарастват. Това каза по Би Ти Ви д-р Желязко Арабаджиев. Той е член на българското, европейското и американското дружество по клинична онкология.

С ранна и прецизна диагноза шансовете за излекуване са реални в първи и втори стадии. Но лечението на напреднал рак е голямо предизвикателство, изтъкна д-р Арабаджиев. Той разказа за пациентка с рак на гърдата,  открит през 2004 г., и с мозъчна метастаза. Благодарение на лечението тя живее пълноценно „в чудесно общо състояние, без симптоми и нови метастази“. Добри примери за успех все по-често са благодарение на т.нар. прецизирани терапии, насочени към конкретния вид тумор и стадий, съобразени с дадения пациент.

Какви са тези прецизни терапии? Те действат подобно на отключване на точно определена ключалка с правилния за нея ключ, обясни д-р Арабаджиев.

Обнадежден е още повече от новите данни от клинични изпитания, които е чул на годишна среща на дружеството в Сан Франциско. Акцент на форума е било лечението на уринарните зтумори. За някои, смятани за нелечими или трудно лечими, резултатите от изпитваните иновативни препарати показвали висока ефективност.

Онкологът обясни, че част от предпоставките за рак може да бъдат избегнати. Това са пушенето и злоупотребата с алкохол или субстанции, включително с някои лекарства, както и с анаболи, които оказват въздействие върху тестостерона, стресът и др.