Маски с лайка и овесени ядки с мед могат да ви помогнат

Противно на очакванията денят на една от най-сексапилните жени на света - Миранда Кер, започва рано. Като повечето майки и тя трябва да приготви закуска на децата си и да изпрати по-големия си син на училище. Докато върши това, тя обаче си прави и маска на лицето от растителни масла и билки. “След като го измия, го масажирам, за да стимулирам кръвообращението и да помогна на лимфната течност да се раздвижи. Така лицето не изглежда подпухнало, а свежо и сияйно”, казва Кер.

Тя е един от най-известните модели на “Викторияс сикрет” и твърди, че поддържа своята ослепителна красота само с естествени продукти, защото са безопасни за нея и децата ѝ у дома. Толкова се запалва по тях, че от няколко години започва да създава и своя марка натурална козметика. “Вечер почиствам кожата си внимателно и използвам успокояващи продукти с лавандула, за да спя спокойно”, обяснява Кер.

Английската актриса и модел Елизабет Хърли пък наскоро призна, че овлажнява лицето си около 6 пъти на ден, а врата – 10 пъти, с което буквално хвърли в смут повечето дами, които се грижат за кожата си предимно сутрин и вечер.

Американският дерматолог Шари Марчбейн обаче успокоява, че честото хидратиране невинаги е необходимо. “Овлажняване се препоръчва след всяко използване на почистващо средство, което обикновено става сутрин и вечер. Ако имате суха кожа, може да се наложи хидратация и през деня, особено ако е студено и влажността е по-ниска, но не трябва да се прекалява, защото някои кремове съдържат масла, които е възможно да запушат порите и да предизвикат акне”, обяснява специалистката.

Това е особено валидно през студените месеци, когато обновяването на клетките се забавя и кожата започва да изглежда сивкава и повяхнала. Тогава е необходимо порите да се почистват по-често и да се премахва мъртвият горен слой. Ако обаче сте пропуснали да положите необходимите грижи за кожата си през зимния сезон и това, което виждате сега в огледалото, не ви харесва, има начин да спасите положението с няколко освежаващи маски, казва Анна Гълъбова. Тя завършва висше образование във Виена, но решава да се върне в България, за да развива своя марка натурална козметика. Вдъхновява се за начинанието, след като научава, че България е в първата петица на страните, износителки на билки, в света. В момента преминава специално обучение за предприемачество в британската онлайн школа за биокозметика “Формула Ботаника” и вече е наясно кои са най-добрите билкови съставки.

Може да съживите кожата с маска от мед и овесено брашно или ситно смлени овесени ядки, казва Гълъбова. По думите ѝ овесът разтваря мастната секреция и нечистотиите по кожата. Успокоява, защитава и намалява загубата на влага. Медът пък притежава силни почистващи, противомикробни и овлажняващи свойства. Той балансира и киселинността на горния, предпазен слой на кожата. Рецептата на Анна е следната: залейте три чаени лъжички ситно смлени овесени ядки или овесено брашно с мъничко гореща вода или отвара от лайка, до получаване на гъста каша. Добавете две супени лъжици мед и разбъркайте добре. Може да сложите и няколко капки бадемово масло или зехтин. Нанесете готовата маска върху почистена и леко навлажнена кожа, като масажирате с нежни кръгови движения. Оставете да подейства за 5 минути и изплакнете с хладка вода. След това нанесете тонизиращ дневен крем или нощен балсам за лице.

Компрес от лайка също помага за пролетно освежаване на лицето. Приготвянето му става по следния начин: залейте две супени лъжици сухи цветове с 200 милилитра кипяща вода и покрийте съда. Оставете да престои минимум 30 минути. Прецедете и напоете кърпа, марля или памук с отварата. Поставете компреса върху лицето, като покриете и очите. Стойте така 5-10 минути и след това нанесете подходящ балсам или крем. “Лайката е известна със своите успокояващи и антисептични свойства. Освен това компресът с нея помага козметиката да се усвоява още по-добре”, посочва Гълъбова. Тя съветва двете маски да се правят поне веднъж седмично за около месец, за да се постигне видим резултат.

“Изборът на козметика също е много важен и за съжаление, масовата не е за предпочитане. Причината е, че някои производители не обявяват или нарочно крият част от съставките, като често ги замаскират с думата Parfum. Така не можеш да бъдеш сигурен какво точно слагаш върху лицето и тялото си”, разказва Анна. По думите ѝ големите марки конвенционална козметика ползват множество съставки, чиято основна цел е да направят кожата само да изглежда красива временно. Това могат да са петролни продукти, силикони, полимери и други със синтетичен произход, които за разлика от естествените масла не дават на кожата нужните мастни киселини, витамини и антиоксиданти. Затова, щом спрете да ги употребявате, веднага се връщате на изходна позиция. Ето защо Гълъбова съветва, ако имате финансова възможност, да се доверите на естествена козметика, макар и малко по-скъпа. Нейното съдържание е известно. Тя е създадена от суровини, чиито свойства са изпробвани с векове.

Анна предлага да се прави и самомасаж с нощен балсам преди лягане. Той не отнема много време и поддържа младежкия вид на кожата. За него първо трябва да намерите двете издатини към края на челото, под линията на косата. Масажирайте ги с кръгови движения и лек натиск за около 30 секунди. След това откривате малката издатина в средата на челото, над веждите и я масажирате по същия начин. Вечерният самомасаж трябва да завърши с най-високите точки на двете скули, като кръговите движения върху тях се повтарят четири пъти с умерен натиск. Ако изпитвате болка, това означава, че се нуждаете от повече масаж, за да изчистите токсините и блокажите в нервните окончания.

Като масажирате тези точки всеки ден, помагате на кожата да се прочиства, тонизира, а и може да намалите стреса и да спите по-добре, обяснава Анна Гълъбова.