Японски учени идентифицираха съединения в кафето, които забавят развитието на рака на простатата, съобщи Сайънс дейли.

Пилотното изследване е извършено с резистентни ракови клетки в клетъчна култура и с мишки.

Кафето съдържа много съединения, които влияят на здравето. Японските учени изследвали ефекта на 6 от тях. Установили, че кахвеоловият ацетат и кафестолът забавят растежа на туморните клетки, които са резистентни на противоракови препарати като кабазитаксел. Когато двете съединения се комбинират, ефектът се засилва.

Третираните с тях тумори нарастват два пъти по-бавно, предаде БТА.

Учените от университета в Канадзава изтъкват, че изследването им е пилотно и не означава, че резултатите важат и за хората. Допълнително изследване на механизма на действие на двете съединения обаче може да ги направи добри кандидати за разработване на лечение за резистентен рак на простатата.

Кахвеоловият ацетат и кафестолът са въглеводороди. Те се съдържат в кафето Арабика. Запазват се в еспресото, но намаляват много, ако кафето се филтрира.