Полезни или вредни са яйцата - източник на белтъчини, но и на холестерол. Дебатът се води отдавна. Ново изследване вероятно ще го поднови след статия в новия брой на списанието на Американската медицинска асоциация.

Анализ на данни от 6 проучвания с 30 000 души показва, че изяждането на половин яйце на ден повишава риска от сърдечни болести с 6% и от по-ранна смърт с 8%, предаде БТА.

Набавянето чрез храната на още 300 мг холестерол дневно вдига със 17% риска от сърдечни болести.

Том Сандърс от Кралския колеж в Лондон обаче отбелязва, че тези данни се различават съществено от резултата от голямото американско изследване от 1999 г. То не установява такъв ефект. Сандърс смята, че те са валидни само за САЩ, където се консумират повече яйца и месо в сравнение с Европа.

Скорошно китайско проучване установи, че холестеролът понижава риска за болести на сърцето.

"Яйца в умерено количество? 3 или 4 седмично няма проблем", казва Сандърс.

Във Франция се отхвърля идеята, че човек не трябва да яде повече от 2 яйца седмично. Според хранителните препоръки за страната яйца може да се ядат редовно.