Посолството ни в Китай оказва съдействие на тежко пострадалия български гражданин в Пекин, който днес бе подложен на животоспасяваща операция. Тя е приключила успешно, съобщи Министерството на външните работи.

Преди това посланикът Григор Порожанов посети и разговаря с пострадалия в болницата на Медицинския колеж. Със съдействието на посолството ни българинът е разговарят и с майка си. Служителите на посолството са внесли в касата на болницата 16 500 юана (2400 евро) лични дарения за операцията. Те са призовали българската общност в Пекин също да дарява.

Външният министър Екатерина Захариева следи случая. По нейни указания по-рано през седмицата посолството гарантира пред болницата в Пекин, че лечението на българина ще бъде платено. Стойността му е около 300 000 юана (40 000 евро). Очаква се част от сумата да бъде покрита и от китайския застраховател.

Министерството е в контакт и с китайското посолство в София, което изрази готовност при нужда бързо да издаде китайски визи за близките на пострадалия.

Той е в тежко състояние, след падане от мост в Пекин на 9 март.