Смяната на сезоните и непрестанните промени във времето пораждат здравословни проблеми или най-малкото отслабват организма. Ето защо е важно човек да познава тялото си и да се грижи за него не с медикаменти, а като му дава храните, от които се нуждае.

Китайските лечители са добре запознати с принципите на правилното хранене и затова още от древността делят храните на 5 групи според вкуса – кисели, слоени, сладки, горчиви и люти.

Вкусовете в традиционната китайска медицина

На въпроса дали ядем, за да живеем, или живеем, за да ядем, китайската традиционна медицина вероятно би избрала първия вариант, тоест храната е един от източниците, които ни зареждат с енергия и поддържат живота.

Всичко, което поемаме през устата, влиза в нашето тяло и неизбежно му влияе по един или друг начин. На базата на своите наблюдения и опит китайските лечители оценяват въздействието на храните и билките върху организма по няколко начина.

1. Според вкусовите качества

Определянето и разпознаването към кой вкус се отнасят различните храни и билки е от важно значение при съставянето на балансиран хранителен режим, съобразен с особеностите на типа организъм, сезона, климатичните условия, местоживеенето и дори с начина на живот. Според китайската медицина съществуват пет основни вкуса, като всеки един от тях въздейства пряко на определен орган и се свързва с един от петте елемента. Това са: кисел, горчив, сладък, лют и солен.

Кисел вкус

Киселият вкус съответства на елемента Дърво, а от органите – това са черният дроб и жлъчката. Той има свойството да събира и стяга. Продуктите с кисел вкус задържат течностите в организма и помагат при диария, разхлаждат и попълват Ин енергията в организма, държат органите заедно (прилагат се в случаи на смъкване на органите). Лимонът също е към киселите храни

Лимонът също е към киселите храни

В цикъла на взаимодействие между елементите Дървото контролира Земята. Следователно, ако прекалим с киселите на вкус храни, ще навредим на далака и стомаха. Освен това е вероятно организмът да започне да задържа течности, както и да се появят проблеми с мускулите и костите. Каковите зърна са с горчив вкус

Каковите зърна са с горчив вкус

Горчив вкус

Горчивият вкус се свързва с елемента Огън и със сърцето. Основното му свойство е да изсушава, тоест да изчиства натрупаните в организма излишни влага и горещина. Продуктите с горчив вкус съдействат за изхвърлянето на токсините от организма, помагат при гадене, повръщане, кашлица. Горчивият вкус на кафето е характерен

Горчивият вкус на кафето е характерен

Ако се прекали с горчивите храни, страдат сърцето и белите дробове, изтощават се течностите и могат да се появят симптоми като суха кашлица и суха кожа. Хората, които имат проблеми със стомаха, следва да ограничат консумацията на горчиви храни, за да не нарушат храносмилането.

Сладък вкус

Свързва се с елемента Земя, а от органите – с далака и стомаха. Храните със сладък вкус зареждат организма с жизнена енергия Ци, облекчават болката, уравновесяват тялото и ума. Но тази група не включва рафинираната захар и захарните изделия. Китайската медицина ги определя като отрова за организма и препоръчва да се ограничи консумацията им. Най-важни за здравето сладки храни са зърнените култури като ориз, жито, пшеница, елда и т.н. Те трябва да са основната част от ежедневното меню. Гроздето е със сладък вкус

Гроздето е със сладък вкус

Прекаляването със сладки храни може да предизвика натрупване на влага в организма и да затрудни свободния поток на жизнената енергия Ци. Рафинираната захар е определяна като отрова, заместете я с мед

Рафинираната захар е определяна като отрова, заместете я с мед

Лют вкус

Лютото се свързва с елемента Огън, белите дробове и дебелото черво. Негова основна функция е да отваря и раздвижва. Храните с лют вкус стимулират движението на жизнената енергия Ци и кръвта, премахвайки застоя, подсилват енергията Ян, изгонват студа от тялото, стимулират кръвообращението и храносмилането. Лютото стимулира кръвообращението

Лютото стимулира кръвообращението

Ако се прекали с лютото, това ще предизвика натрупване на излишна горещина в тялото, което ще доведе до проблеми със стомаха, запек, хемороиди. Тъй като храните с лют вкус загряват организма, ускоряват потока на енергията Ци и кръвта и увреждат Ин, те не се препоръчват на бременните, защото могат да предизвикат кръвотечения и дори аборт. Канелата спада към лютите храни

Канелата спада към лютите храни

Солен вкус

Соленият вкус се свързва с елемента Вода, бъбреците и пикочния мехур. Той има свойството да омекотява твърдите образования в организма, да овлажнява. Храните със солен вкус имат слабително действие, подсилват Ин и кръвта, изчистват токсините, укрепват бъбреците. Солените храни имат слабително действие

Солените храни имат слабително действие

В цикъла на взаимодействие между петте елемента Водата гаси Огъня. Следователно прекаляването със солта вреди на сърцето и движението на кръвта. Затова хората с високо кръвно налягане е желателно да намалят солта и солените храни.

Един продукт е възможно да притежава повече от един вкус и свойства. Например, ряпата е едновременно люта и горчива на вкус. Това означава, че един продукт може да се използва за лечението на няколко здравословни проблема едновременно.

За да е здрав, организмът се нуждае от всичките пет вкуса. Но те трябва да присъстват в менюто в умерени количества. Не бива нито да се придава предпочитание на някой от тях, нито някой от тях да бъде изключен напълно.

2. Според движението на енергията в организма

Освен въздействието върху определен орган или физическо състояние, храните могат да задвижат жизнената енергия в определена посока. Според традиционната китайска медицина причина за болестите са различни външни и вътрешни фактори, на които може да се противодейства посредством задвижването на енергията в подходящата посока.

Традиционната китайска медицина различава четири вида движения – нагоре, надолу, навътре и навън.

Движението на енергията отгоре–надолу и отвън–навътре се определя като Ин движение. Такова е действието на храните със солен, кисел и горчив вкус. Например, оцетът движи навътре, а солта – надолу.

Движението на енергията отдолу–нагоре и отвътре–навън се отнася към Ян движението. В тази категория са храните със сладък и лют вкус. Например, ако сме настинали, за да оздравеем по-бързо, трябва да се изпотим, тоест да задвижим енергията отвътре навън. Такова е действието на джинджифила и меда.

3. Според свойствата на хранителните продукти

По свойствата или енергията, която притежават храните и билките, се определя дали те затоплят или охлаждат организма. Обикновено при болести, които предизвикват натрупване на студ в тялото, се препоръчват продукти, които са с топла енергия, тоест затоплят организма, и обратното, при наличието на излишна топлина се използват такива, които го охлаждат. Но тук от значение е не толкова температурата на храната, а въздействието, което тя има върху тялото. Например, ако през лятото изпием чаша топъл зелен чай, той няма да ни накара да се изпотим, а напротив, ще охлади организма и ще понесем по-леко жегата.

В традиционната китайска медицина храните и билките са с гореща, топла, студена, хладна или неутрална енергия. Обикновено горещите и топлите се определят като Ян, а студените и охлаждащите – като Ин.

Студените и хладни храни понижават температурата на тялото, забавят процесите на обмяна в организма, успокояват черния дроб и нервите, полезни са за отделителните процеси. Това са динята, ряпата, краставиците, патладжаните, ментата, цитрусовите плодове, зеленият чай.

Топлите и горещи храни гонят студа и затоплят тялото, подсилват Ян и жизнената енергия Ци, стимулират кръвообращението и метаболизма. Това са джинджифилът, канелата, чесънът, лукът, овчето месо, хинапът, тиквата, кафето.

Важно е да се знае коя храна как въздейства на организма, за да може всеки да избере най-подходящите и полезни продукти за менюто си. Ако сте от хората, които не обичат топлото и с удоволствие бихте се преселили да живеете някъде далеч на север, не е за препоръчване да прекалявате с топлите и горещи храни, а по-скоро да търсите такива, които ще ви разхладят.

И обратното, ако не обичате студената зима, през лятото ненавиждате климатиците и след чашка топъл чай се появява усмивка на лицето ви, означава, че не бива да прекалявате с дините и зеления чай, защото те допълнително ще охладят тялото.

Подходящи за всеки, независимо към коя от двете категории принадлежи, са храните с неутрална енергия. Те укрепват и тонизират организма, стимулират работата на далака.

Из „Здраве от Китай”

Книгата може да поръчате тук!