Телемедицината лекува от разстояние, използвайки интернет,  и няма нужда лекар и пациент да са заедно в едно помещение.

От няколко години тя се използва за отдалечените райони, но само при някои общи заболявания и за поставяне на диагноза.

В 5G епохата телемедицината ще се обогати и лекарите ще правят ултразвукови прегледи от разстояние. Чрез високоскоростната 5G мрежа медицинският робот ще копира действията на лекаря почти синхронизирано.

Екип от “Хоспитъл клиник Барселона” започва да изрязва тумор от дебелото черво на пациент през февруари, хирург наблюдава процедурата на повече от 5 км от операционната.

Д-р Антонио Мария де Лейси дава насоки за извършване на първата дистанционна 5G операция.
Д-р Антонио Мария де Лейси дава насоки за извършване на първата дистанционна 5G операция.
Пред препълнената зала в Барселона началникът на отделението по коремна хирургия на болницата използва 5G технология за насочване на операцията чрез жива видеовръзка. “Ако отрежете тези нерви, пациентът може да има проблеми с уринирането, сексуалните функции и още много неща”, казва д-р Антонио Мария де Лейси пред развълнуваната публика. След това той използва телестратор, за да очертае област от тялото на пациента, богата на нервни тъкани, и казва екипа, който вижда маркировката в реално време: “Трябва да поддържате тази област.”

От болницата казват, че това е първият случай на общуване между лекари по време на операция чрез 5G връзка. Наистина, Де Лейси не оперира лично, но дава съвети и напътствия. “Аз рисувам с ръка на екрана тук и то се появява на екрана там. Преди 5G това не можеше да стане в реално време. Трябваше да чакаме изображението да се очертае, а работата в операционната продължаваше, което не е добре”, казва той.

Скоростта и надеждността на 5G означава, че с почти нулево закъснение се предава сигнал между устройствата и сървърите, с които комуникират. Годишно в света не се извършват около 143 милиона операции именно защото край болния няма експерт, който да ги направи. Според Де Лейси 5G ще намали този брой.