Тази сутрин започнала операцията на българина, който е в критично състояние, след като падна от мост в Пекин на 9 март.  31-годишният Николай Маринов е с тежки счупвания на гръбнака, ребра, подбедрица и със силен кръвоизлив в корема.

Операцията му струва 40 000 евро, а застраховката му не покрива напълно сумата. Лекарската нтервенция бе забавена заради това. Министерството на външните работи обяви, че е дало гаранция на болницата, че парите за лечението на Николай ще бъдат изплатени, предаде bgonair.bg.

Лекарите посъветвали близките му да са до него, за да помагат за възстановяването на младия мъж. Родителите Красимира и Горан Илиеви обаче казват, че нямат пари за пътуването.

Двамата отхвърлят възможността инцидентът със сина им да е опит за самоубийство. Красимира разказа, че са успели да се свържат и да говорят за кратко с Николай.

"Зарадвах се да го чуя. Първата ми дума беше "как си". Не съм го питала как се случи, защото за мен е важно той да е добре и да се оправи", сподели майката.

От посолството в Пекин са потърсили родителите на Николай, за да ги информират за случилото се със сина им. Бащата Горан казва, че отпърво не е повярвал на чутото.

"Мислех да затворя и да се обадя в полицията. Представиха се и вече ми казаха имената. Тогава вече изтръпнах", сподели той.

Родителите разказаха, че се издържат от една пенсия от 320 лева, защото жената е безработна, а мъжът е с онкологично заболяване. Те не могат да си позволят да пътуват до Китай. Информирани са от институциите в Пекин, че трябва да приготвят и сериозна сума пари за лечението на Николай.

Красимира и Горан казаха, че са благодарни на консулската ни служба за съдействието и очакват резултатите от операцията на своя син.

Има открита дарителска сметка за Николай. Всеки, който иска да помогне, може да го направи на:

Банка ДСК

Титуляр: Горан Цветков Илиев

Сметка: 02/0000000022501711

IBAN: BG19STSA93000022501711

BIC: STSABGSF