Под заглавия "Паметник на революцията в здравната система" /в. Акшам"/, "Градските болници са върхът на здравната система" /в. "Анаюрт"/, "Ние сме номер едно в здравеопазването" /в. Йени шафак"/ и други турските вестници съобщават на първа страница за откритата вчера от президента Реджеп Ердоган градска болница в Анкара. Подчертава се, че тя е най-голямата в Турция и в Европа и третата по големина в света, предаде БТА.

В. "Акшам" посочва, че комплексът Билкент е най-голямото творение по проекта за преустройство на здравеопазването. Включва 8 болници, 904 поликлиники, 131 операционни зали, 2117 болнични стаи с 3633 легла, интензивно отделение с 674 легла. Там е най-голямата лаборатория в Турция и има 2 площадки за хеликоптери. Болницата е открита на 14 март - Деня на здравните работници в Турция.

Когато болницата заработи с пълен капацитет, ще може да приема близо 30 000 пациенти дневно. В комплекса ще работят 1200 лекари и здравни работници.

Той е на стойност 1,3 милиарда долара и е най-големият проект на партньорство между държавния и частния сектор, отбелязва в."Стар".

В. "Акшам" пише, че това е 9-ата от общо 41 градски болници, които ще бъдат открити в страната.

Вестниците цитират Ердоган да казва при откриването, че градските болници са върхът на здравната система в Турция. Той добавил, че при управлението на Партията на справедливостта и развитието са построени 1282 болници, пише в. "Йени шафак". Президентът е изтъкнал, че Турция се е превърнала в страна, която може да предостави здравни услуги на над 1 250 000 граждани в домашни условия. Здравната система е реформирана изцяло, казал Ердоган. В миналото турци ходели да се лекуват в чужбина, а сега близо 1 милион чужденци се лекуват в Турция.

В. "Акшам" и в. "Стар" пишат и че Ердоган е набелязал в речта си нова цел. Във военната индустрия и в сферата на фармацевтичните и медицински технологии Турция трябва да се избави от външната зависимост и да стане износител.