Светът трябва да предприеме спешни мерки за опазване на околната среда, иначе милиони души ги чака преждевременна смърт в Азия, Близкия изток и Африка, сочи доклад на ООН.

Той е дело на 250 учени от над 70 страни и бе представен на Четвъртото събрание на ООН за околната среда в Найроби. Думата "риск" се споменава 561 пъти на 740-те страници на доклада, предаде БТА.

"Неустойчивата човешка дейност уврежда екосистемите и застрашава екологичните основи на обществото, се казва в текста. Глобалното затопляне намалява биоразнообразието. Замърсяването на въздуха води до преждевременна смърт на 7 милиона души годишно, а замърсяването на водата - на 1,4 милиона. попадането на резистентни микроби в прясната вода ще стане основна причина за преждевременна смърт до 2050 г. Замърсяването на въздуха засяга най-вече "младите, болните и старците, както и най-бедното население". В момента 29% от земната почва е неплодородна.

"Науката говори ясно. Здравето и благоденствието на човечеството са директно свързани със състоянието на околната среда. Намираме се на кръстопът," каза Джойс Мсуя - изпълняваща длъжността директор на програмата на ООН за околна среда.

На конференцията присъстват френският президент Еманюел Макрон и още десетки държавни глави, както и активисти еколози.

ООН призова за световно споразумение за намаляване на пластмасовите отпадъци в океана, които растат с най-малко 8 милиона тона на година. ООН предвижда, че през 2050 г. в морето ще плуват повече пластмасови предмети, отколкото риби. Тогава човечеството ще бъде почти 10 милиарда и трябва да се вземат мерки и за намаляване на хранителните отпадъци. В момента една трета от храната се изхвърля, а в развитите страни - половината.